sâmbătă, 17 martie 2012

10 moduri in care psihologia iti poate imbunatati viata

Psihologia nu este doar pentru studenti sau mediul academic. Nici doar pentru psihologi. Iata cateva dintre modurile in care folosirea informatiilor psihologice in viata de zi cu zi iti poate aduce beneficii :
1.    Te motiveaza. Indiferent care este scopul tau (sa te lasi de fumat, sa slabesti, sa obtii un nou job, sa inveti o limba straina etc.) cateva lectii de psihologie te ajuta sa devii mai motivat, si e bine stiut ca scopurile nu pot fi atinse fara o motivatie suficienta. Iata cateva lucruri menite sa te ajute : adauga mereu ceva nou in chestiunea respectiva pentru a-ti mentine viu interesul; schimba ordinea, pasii, situatiile pentru a nu te plictisi; afla lucruri noi despre acea situatie pentru a o controla mai bine; stabileste scopuri intermediare clare menite sa te conduca la scopul propus; recompenseaz-te pentru fiecare reusita a ta in chestiunea respectiva.
2.    Iti dezvolta abilitatile de lider. Indiferent daca esti intr-o pozitie de lider in jobul tau sau pur si simplu esti lider in casa ta, ai nevoie de a dezvolta capacitatea ta de coordonare. Pentru asta poti sa tii cont de urmatoarele : ofera o cale de urmat precisa dar permite grupului sa isi manifeste opiniile; discuta cu grupul despre posibilele solutii ale problemelor; concentreaza-te pe stimularea ideilor in grup si recompenseaza creativitatea.
3.    Te ajuta sa devii un mai bun comunicator. Comunicarea presupune mai mult decat sa vorbesti si sa scrii. Cea mai mare parte a mesajului este transmisa prin limbajul non-verbal. Vei invata cum sa te exprimi non-verbal pentru a reusi sa transmiti corect si eficient mesajul : foloseste contactul vizual cu persoana cu care comunici; incearca sa observi semnalele non-verbale ale celorlalti; invata sa folosesti tonul si vocea pentru a face mesajul tau mai penetrant.
4.    Te invata sa-i intelegi mai bine pe ceilalti. Emotiile, limbajul non-verbal si capacitatea de a-i intelege pe ceilalti joaca un rol urias in viata ta profesionala si in relatiile cu ceilalti. Inteligenta emotionala este tocmai capacitatea de a-ti intelege propriile emotii si pe ale celorlalti iar Daniel Goleman spunea ca ea este mai importanta decat IQ-ul tau. Ce poti face pentru asta : analizeaza-ti cu atentie reactiile emotionale; noteaza experientele si emotiile tale intr-un jurnal; incearca sa vezi lucrurile si din perspectiva altora.
5.    Te ajuta sa iei decizii mai potrivite. Foloseste tehnicile urmatoare pentru a lua deciziile cele mai bune : foloseste tehnica palariilor emitand opinii din puncte de vedere diferite ca si cum tu ai fi mai multe persoane si gandesti cum ar gandi fiecare dintre ele; ia in calcul costurile si beneficiile cand iei o decizie; evalueaza cata satisfactie iti aduce conform cerintelor tale fiecare dintre deciziile posibile, dandu-le un scor.
6.    Iti dezvolta memoria. In incercarea de a afla cum functioneaza memoria si cum uitarea, oamenii de stiinta au descoperit tehnici menite sa ne imbunatateasca memoria. Printre acestea : concentrarea asupra informatiei, repetarea si folosirea a ceea ce ai invatat, eliminarea factorilor ce te distrag, amintirea contextuala a informatiei, asocieri cu informatii bine stiute de tine sau cu versuri, imagini etc.
7.    Te ajuta sa iei decizii financiare mai intelepte. Psihologi de premiu Nobel precum Daniel Kahneman si Amos Tversky au realizat studii asupra felului in care oamenii manageriaza riscul si necunoscutul atunci cand iau decizii. Plecand de aici au aparut alte studii despre comportamentul economic al oamenilor si au fost descoperite si cateva cai prin care putem sa triplam economiile noastre folosind atitudini de genul  urmator : economiseste azi, nu amana caci daca ai face un calcul cat ai fi putut azi sa ai daca economiseai din urma cu cativa ani ai vedea cat ai pierdut si fiecare amanare inseamna alti bani pierduti; actioneaza inainte, acum pentru a avea portii sigure in viitor; tine-ti in frau prejudecatile pentru a nu-ti limita alegerile financiare.
8.    Iti imbunatateste nivelul intelectual. Studiile arata ca sustinerea de teste, examene te ajuta sa memorezi mai bine informatia : in timp ce repetarea informatiei conduce la retinerea ei in procent de 40%, testarea ei conduce la retinerea in procent de 60% a informatiei respective. De aceea, sfatul psihologilor este sa te testezi frecvent in legatura cu lucrurile pe care vrei sa le pastrezi in memoria ta.
9.    Te ajuta sa devii mai eficient. Internetul si cartile sunt pline de sfaturi despre cum sa devii mai eficient. Dar nu toate sunt corecte. De exemplu, sfatul de a face mai multe lucruri in acelasi timp pentru a fi mai eficient este gresit. Studiile arata ca a incerca sa faci mai mult de un lucru o data afecteaza serios viteza, eficienta, acuratetea activitatilor. Asa ca psihologii recomanda : sa eviti sa faci mai multe lucruri in acelasi timp; concentreaza-te pe activitatea de acum; elimina factorii care distrag atentia.
10. Te ajuta sa fii sanatos. Plecand de la incurajarile de a face exercitii si de a avea o nutritie mai sanatoasa, pana la tratamentele pentru depresie, psihologia iti ofera o serie de strategii pentru a fi mai sanatos si mai fericit. Iata cateva dintre sugestii : studiile arata ca lumina soarelui dar si cea artificiala pot reduce simptomele afectiunilor de sezon; studiile concluzioneaza ca exercitiile pot fi un tratament eficient pentru depresie dar si pentru alte deficite psihice; cercetarile au demonstrat ca ajutandu-i pe altii sa inteleaga riscurile comportamentelor nesanatoase te ajuta pe tine insuti sa faci alegeri mai sanatoase.
Sursa : About.com Guide, Kendra Cherry


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu