Cei mai multi dintre noi stiu ce inseamna ca cineva este deprimat. Dar adevarata depresie diagnosticata clinic presupune o serie de simptome printre care anxietatea, slaba concentrare si atentie, probleme de memorie, tulburari de somn.
Cercetatorii au incercat sa identifice aria din creier responsabila pentru aceste simptome. Dar tocmai multitudinea simptomelor i-a condus pe cercetatorii de la Universitatea din Los Angeles, California la a presupune ca disfunctia apare la nivelul legaturilor dintre neuroni, retelei neuronale si nu intr-o arie anume. Acum, pentru prima data, cercetatorii de la Universitatea amintita au aratat ca oamenii cu depresie au un numar sporit de legaturi intre neuroni din mai toate ariile creierului. Creierul lor manifesta o hiperconectivitate. Aceste descoperiri au adus o lumina noua in studiul depresiei.
“Pentru a functiona corespunzator, creierul trebuie sa fie capabil sa regleze conexiunile dintre neuronii sai”, spune primul autor al studiului, Dr.Andrew Leuchter, profesor de psihiatrie la Institutul Semel pentru Neurostiinta si Comportament Uman de la Universitatea Los Angeles, California.”Creierul mai intai trebuie sa fie capabil sa sincronizeze, si apoi sa desincronizeze diferitele sale arii pentru a putea reactiona in sensul reglarii starii de spirit, invatarii si rezolvarii de probleme.” Creierul deprimat, dupa cum spune Leuchter, isi pastreaza abilitatea de a forma conexiuni functionale dar isi pierde abilitatea de a mai inchide aceste conexiuni. “Aceasta incapacitate de a controla felul in care ariile creierului lucreaza unele cu altele ne poate ajuta sa explicam unele simptome ale depresiei”.
Studiul, care este cel mai larg in acest domeniu, a testat conexiunile functionale ale creierului a 121 adulti diagnosticati cu depresie majora. Ei au masurat sincronizarea semnalelor electrice din creier – a undelor creierului – pentru a studia retelele neuronale din diferite regiuni ale creierului. Astfel au descoperit ca subiectii depresivi manifesta sincronizari sporite ale tuturor frecventelor sau activitatilor electrice, indicand disfunctii in multe retele neuronale diferite. In unele dintre aceste retele, ritmul creierului este cel care regularizeaza eliberarea de serotonina si alte substante chimice care ajuta la controlul dispozitiei pe care o avem. “Aria creierului care s-a dovedit a avea cel mai mare grad de anormalitate a conexiunilor a fost cortexul prefrontal care este implicat puternic in regularizarea starii de spirit pe care o avem si a rezolvarii de probleme”, spune Leuchter. “Cand sistemele cerebrale isi pierd flexibilitatea in a controla conexiunile dintre neuroni, pot sa devina incapabile sa se adapteze schimbarilor.”
“Astfel, o intrebare importanta este in ce masura ritmul anormal conduce la o chimie anormala a creierului pe care o vedem in depresii? Stim deja de ceva vreme ca medicatia antidepresiva modifica ritmul electric al creierului si o data cu el si nivelul substantelor chimice ale creierului precum serotonina. Este posibil ca efectul primar al antidepresivelor de a repara conexiunile electrice ale creierului si de a normaliza conectivitatea creierului sa fie un pas cheie in vindecarea depresiei. Acesta va fi urmatorul pas in cercetarea noastra.”
Sursa : ScienceDaily, 27 februarie 2012, care citeaza din Andrew F. Leuchter, Ian A. Cook, Aimee M. Hunter, Chaochao Cai, Steve Horvath, “Electroencefalograma cantitativa indica o conectivitate neurologica sporita in depresie”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu