Una dintre scolile psihologice si de terapie este cea cognitiv comportamentala. Ea este sinteza dintre terapiile cognitive care pun accentul pe identificarea gandurilor automate negative pe care le formam si eliminarea lor, si scoala comportamentala care stabileste ca ceea ce trebuie analizat este comportamentul nostru observabil care este invatat in functie de situatie. Terapia cognitiv comportamentala foloseste identificarea gandurilor negative automate pe care le formam si rationalizarea in raport cu ele asa incat subiectul sa constate ca sunt gresite sau chiar absurde. Unul dintre exponentii sai, David D. Burns, autor al best-sellerului “Feeling good : The new mood therapy”, a sintetizat 12 tipuri de distorsiuni ale stilului de gandire, adica 12 moduri in care gresim frecvent facandu-ne singuri viata amara. In aceste maniere ne indepartam mai tare de fericire :
- “Totul sau nimic”. Avem tendinta de a aprecia lucrurile in maniere extreme : daca un lucru nu a iesit perfect atunci inseamna ca e un esec total; daca tu nu ma apreciezi inseamna ca nimeni nu ma apreciaza; daca m-ai mintit acum inseamna ca m-ai mintit mereu etc.
- Suprageneralizarea. Un eveniment negativ singular e considerat un model care se va repeta mereu : daca am luat nota mica la acest examen inseamna ca la fel se va intampla si la celelalte; daca am esuat in aceasta relatie inseamna ca intotdeauna voi avea doar relatii esuate; daca nu pot acum inseamna ca n-o sa pot niciodata etc.
- Filtrarea si concentrarea asupra negativului. Alegerea unui singur eveniment negativ si concentrarea asupra lui asa incat intreaga realitate este deformata : daca nu am reusit asta inseamna ca nu sunt bun de nimic; m-a parasit si de aceea nimic nu mai conteaza; daca parul azi nu imi sta bine inseamna ca sunt urata etc.
- Desconsiderarea pozitivului. Respingerea tuturor evenimentelor pozitive considerand ca ele nu conteaza : am reusit sa trec examenul dar daca am reusit eu inseamna ca era prea usor; am putut sa fac exercitiul dar ce folos caci tot 80 kg am; nu conteaza ca stiu engleza daca eu tot saraca sunt etc.
- Desprinderea unor concluzii pripite. Interpretarea negativa a unor situatii chiar daca nu exista suficiente date pentru a concluziona astfel : i-a zambit ceea ce inseamna ca este atras de ea; au tacut cand am intrat eu in camera ceea ce inseamna ca ma vorbeau pe mine de rau; nu a raspuns la telefon deci se ascunde de mine etc.
- “Citirea gandurilor”. Concluzionarea arbitrara ca o persoana ne este ostila fara a verifica aceasta : de multe ori tacerea cuiva sau faptul ca nu se simte confortabil ne duce la concluzia ca acea persoana nu ne place sau chiar ne este ostila cu toate ca nu am vorbit deloc sau mai nimic cu ea asa incat sa punem verdicte.
- “Ghicirea viitorului”. Atunci cand prezicem ca lucrurile vor lua o intorsatura nefavorabila. Pe langa faptul ca nu putem decat estima viitorul, faptul ca “cobim” cum se spune poate realmente sa influenteze lucrurile asa incat sa nu fie favorabile.
- Amplificarea. Exagerarea problemelor si a defectelor si minimalizarea reusitelor si calitatilor.
- Judecata afectiva. Considerarea ca starile noastre afective negative in legatura cu un lucru reflecta realitatea : daca mi-e frica de avion inseamna ca este periculos; daca un aliment nu imi place inseamna ca nu e bun; daca nu agreez pe cineva inseamna ca nu e bun de nimic etc.
- Imperativele categorice. Lucrurile trebuie sa corespunda neaparat asteptarilor noastre : nu ar fi trebuit sa faci acele greseli caci de aici pleaca tot; ea ar trebui sa ma iubeasca; ceilalti ar trebui sa imi acorde prioritate etc.
- Etichetarea. Este forma extrema a gandirii “totul sau nimic” prin aceea ca o greseala facuta atrage dupa sine etichetarea ca “ratat” “prost”etc. Este o maniera irationala de a identifica un om cu o situatie.
- Personalizarea si blamarea. Personalizarea este atunci cand te consideri vinovat pentru o situatie care nu depinde de tine precum in cazul sotiei care isi spune ca daca ar fi fost mai buna gospodina sotul nu ar mai fi batut-o; iar blamarea este atunci cand consideri pe altii vinovati pentru tot ce e rau in viata ta ca atunci cand consideri ca relatia ta nu merge bine pentru ca ea este rea, iresponsabila, proasta, nepriceputa etc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu