marți, 20 martie 2012

Hrana ambalata face ca fetele sa devina hiperactive. Chimicalele din multe plasticuri afecteaza creierul fatului in uter.

Substanta chimica bisfenol A, cunoscuta drept BPA, a devenit foarte cunoscuta o data cu disperarea parintilor de a gasi pentru copiii lor recipiente fara BPA. Studiile pe animale au aratat ca BPA, care interfereaza cu hormonul sexual estrogen, afecteaza sanatatea animalelor testate. Ingrijorarea cea mai mare este in legatura cu dezvoltarea creierului fatului in uter, estrogenul fiind cunoscut ca important in dezvoltarea fetala a creierului. Acum studiile sugereaza ca expunerea prenatala, dar nu si in copilarie, la BPA este direct legata de anxietate, depresie si dificultatea de a-ti controla comportamentul la varsta de 3 ani, in special la fete.
La mai mult de 90% dintre americani BPA a fost detectat in urina. Pentru cei mai multi dintre ei sursa majora de expunere este dieta. BPA este componenta a rasinilor din care se fac cutiile pentru mancare, plasticul din unele ambalaje pentru mancare si recipiente pentru bauturi. Alte surse de BPA sunt conductele de apa si unele recipiente din hartie.
Epidemiologul Joe M. Braun de la Universitatea Harvard si colegii sai au prelevat probe de urina de la 240 femei si copiii lor din zona Cincinnati de doua ori in timpul sarcinii si la 24 ore de la nastere, si de la copii la varsta de un an, doi si trei ani. BPA a fost detectat in 97% din cazuri. Studiile au continuat cu observarea comportamentului copiilor si a proceselor mentale implicate in auto-control si regularizarea emotiilor. Cercetatorii au aflat ca, cu cat copiii au fost expusi mai mult la BPA in uter, cu atat mai anxiosi, depresivi si hiperactivi erau la varsta de trei ani, si cu atat mai multe dificultati aveau in controlarea emotiilor si in inhibarea comportamentului. Efectele sunt mai puternice la fete. Nu s-au observat aceleasi conexiuni intre expunerea la BPA dupa nastere si comportamentul lor. Nu se cunoaste exact mecanismul care produce aceste efecte dar se stie ca BPA interfereaza cu estrogenii si ca acest lucru poate afecta migratia si supravietuirea neuronilor.
Din fericire, reducerea expunerii la BPA prin dieta pe baza de hrana ambalata este posibila prin trecerea la alimente proaspete. Trecerea la dieta pe baza de alimente proaspete a redus dupa doar trei zile cu 66% nivelul de BPA al celor participanti la experiment.

Sursa : Scientific American, 16 martie 2012, Aimee Cunningham

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu