joi, 15 martie 2012

Cauze ale problemelor in cuplu

Exista mai multe situatii care contribuie la aparitia unor probleme in cuplu. Vom descrie sase dintre ele.
Una dintre cauze este neglijarea relatiei. Cuplul fericit se bazeaza pe relatia de prietenie, de suport reciproc si intelegere intre parteneri. Asta presupune sa faceti diverse lucruri impreuna, sa discutati, sa faceti planuri de viitor impreuna, sa impartasiti valori, interese, prieteni. In societatea contemporana agitata, in care mare parte din timp este dedicat carierei sau pur si simplu serviciului ca sursa financiara, este destul de greu sa reusesti acest lucru. Dar nu este imposibil.
O alta situatie este data de conflict. In toate relatiile apar conflicte care genereaza in mod firesc frustrare, manie, dezamagire. Este foarte important sa reusesti sa fii calm, sa poti discuta deschis problemele cu argumente si nu cu resentimente, sa induci o atitudine pozitiva, reconcilianta in cuplu, sa stii sa asculti si intelegi dorintele celuilalt. Doar asa poate fi depasit un conflict. Altfel, el genereaza continuu alte conflicte, agresivitatea unui partener alimentand agresivitatea celuilalt si tot asa.
O alta cauza o constituie gresita gestionare a diferentelor dintre parteneri. In mod normal, diferentele dintre oameni sunt cele care genereaza atractia si diversitatea intre oameni. Ne-am plicitisi repede de o clona a noastra. Si cu toate acestea, diferentele dintre parteneri in cuplu conduc la conflicte deseori pentru ca sunt gestionate gresit. Fiecare considera ca modul sau este cel bun si incearca sa-l schimbe pe celalalt in acest sens. Aceasta abordare unilaterala este gresita. Trebuie sa valorizam diferentele dintre noi renuntand la a considera ca doar noi avem dreptate. Intotdeauna si celalalt are uneori dreptate. Iar a recunoaste acest lucru nu inseamna sa pierzi ceva ci, dimpotriva, sa castigi o adevaratie relatie cu partenerul.
Retragerea unor gesturi despre care stii ca il afecteaza pe partener sau il ranesc prin absenta lor este o alta atitudine gresita generatoare de probleme in cuplu. Atunci cand lucrurile nu merg cum am vrea il pedepsim pe partener abandonand acele lucruri pe care stim ca partenerul le valorizeaza, sunt importante pentru el. De obicei barbatul renunta la a mai discuta cu partenera, iar ea refuza sa mai faca sex cu el. Este o abordare care adanceste conflictul si nu il estompeaza. Fiecare se va simti frustrat si acest lucru  va conduce la sentimentul de singuratate, la cel de a nu fi inteles, la despartire. Ceea ce leaga un cuplu strans sunt tocmai aceste doua aspecte : dialogul si sexul.
O alta cauza majora este pierderea compasiunii. Fiecare dintre noi vrea ca celalalt sa inteleaga gandurile, emotiile, gesturile noastre. A intelege nu inseamna a fi de acord, dar nu dorim ca partenerul sa ne judece si sa considere ca gresim. Curios este ca in timp ce fiecare dintre parteneri asteapta ca celalalt sa il inteleaga, el insusi nu e dispus sa inteleaga pe celalalt. Asta conduce fara indoiala la indepartarea partenerilor unul de celalalt pentru ca intr-o astfel de situatie nu te simti valorizat. Consecinta este ca vei cauta sa fii valorizat in alta parte. Cea mai mare parte dintre relatiile extraconjugale se produc nu pentru ca altul sau alta este mai frumoasa si mai desteapta, ci pentru ca se simte valorizat de catre acea persoana, apreciat si inteles chiar daca de obicei asta nu dureaza prea mult.
Ultima sursa a problemelor in cuplu amintita aici dar nu mai putin importanta este atitudinea in situatii de criza. In viata fiecaruia intervin momente de criza in care pierderea suferita ne afecteaza profund. In acele momente suntem mult mai vulnerabili. Felul in care partenerul stie sa ne fie aproape, sa ne incurajeze, sa ne ofere sprijin este definitoriu pentru viitorul relatiei. Nu vom sta alaturi de cineva care nu ne confera sentimentul de siguranta. Cuplul nu va rezista in momentele vulnerabile daca nu este suportiv pentru noi.
Sursa : Australian Psychological Society

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu