sâmbătă, 1 septembrie 2012

Beneficii si dezavantaje ale civilizatiei

Ideea ca orice lucru din univers are atat o fateta pozitiva, cat si una negativa este veche. Atat de veche, amintind doar de yin-yang-ul chinezesc, incat ne minunam mereu cum de oamenii antichitatii stiau o gramada de lucruri pe care noi le-am descoperit abia recent iar altele inca urmeaza sa le descoperim. Fiecare lucru pe care-l facem are atat efecte pozitive, cat si unele negative, fiind aproape imposibil de cuantificat care dintre ele prevaleaza. In acest context, ceea ce conteaza si va decide pentru fiecare dintre noi cum sa procedam este importanta fiecarui aspect pentru fiecare dintre noi si unghiul strict personal de vedere. Asadar, este o chestiune de alegere personala.
Daca urmaresti informatiile stiintifice actualizate, constati ca negativul si pozitivul sunt prezente in toate descoperirile stiintifice. Civilizatia si dezvoltarea cunoasterii aduc beneficii dar si dezavantaje.
Din motive personale am cautat informatii despre necesitatea si beneficiile circumciziei, o tema medicala pediatrica extrem de actuala avand in vedere ca in 90% dintre cazuri pediatrii constata la baietei o fimoza si recomanda in procent la fel de mare operatia de fimoza, adica circumcizia. Ea se practica religios si cultural la evrei inca de la nasterea baietelului dar inclin sa cred ca, cel putin la origine, a avut motive medicale, nu doar culturale. Gasesc un articol al unui medic pediatru roman, un articol singular dar care m-a convins prin acuratetea si corectitudinea informatiei oferita, in care se pledeaza contra circumciziei. El explica faptul ca este normal ca glandul sa nu se decaloteze pana spre perioada pubertatii cand interventia hormonilor face acest lucru posibil si necesar, ca acest lucru are rolul de a proteja impotriva infectiilor si microbilor ce ar putea patrunde si ca operatia de fimoza se recomanda doar daca intervin infectii urinare sau legate de zona genitala. Pe de alta parte, Scientific American publica recomandarea recenta (august 2012) facuta de Asociatia Pediatrilor americani care au decis in urma unor studii facute timp de 15 ani ca circumcizia este recomandata inca de la nastere deoarece previne aparitia de infectii urinare, de contaminare cu SIDA sau HPV, previne cancerul si contractarea de boli de transmitere sexuala, considerand ca este un mijloc de a preveni raspandirea SIDA in tarile Africane, de exemplu, dar nu numai, si ca va recomanda sistemului de asigurari medicale sa fie inclusa in pachetele medicale oferite, lasand la latitudinea mamelor daca vor face circumcizia fiului lor la nastere sau nu (acum operatia aceasta fiind considerata scumpa, aproximativ 600 dolari, pentru ca parintii sa si-o permita daca o doresc). Ce sa consideram ca este mai bine? Sa lasam natura, asa cum i-a creat pe baietei pana spre pubertate, sa isi vada de ale ei, sau sa intervenim impotriva naturii si sa consideram ca evreii stiau in intelepciunea lor de ce isi circumcid copiii la nastere? Beneficii si dezavantaje. Este mai bine sa preintampini asumandu-ti riscul aferent oricarei interventii chirurgicale sau sa iti asumi doar riscul ca fiul tau sa dobandeasca mai tarziu diverse infectii si infectari posibile? Este o chestiune de optiune personala. Este ca atunci cand spui ca in orice moment ar putea sa iti cada o caramida in cap si sa mori subit sau ca probabilitatea ca un asteroid sa loveasca pamantul, cu toate ca pana acum nu a facut-o, este destul de mare. Noi, de obicei, intervenim doar atunci cand probabilitatea respectiva este suficient de mare pentru a ne asuma un asemenea risc.
Un alt exemplu recent se refera la faptul ca omenirea civilizata s-a straduit atat de mult sa creasca nivelul de igiena al oamenilor, aratand necesitatea igienei si beneficiile de preventie a dobandirii bolilor. Astazi, studii recente publicate tot in Scientific American, arata ca s-ar putea ca excesul de igiena sa fie cauza unor boli. Cercetarea respectiva subliniaza ca viermii intestinali de care am reusit sa scapam in lumea civilizata si pe care ii suprimam cu medicamente imediat ce constatam ca apar, au un rol benefic in intarirea sistemului nostru imunitar si ca, in acest sens, reduc sau elimina neplaceri precum colita intestinala si chiar aparitia de alergii, stiut fiind ca populatia civilizata de azi sufera de diverse alergii in procent mare, lucru nemaiintalnit pana acum. Beneficii si dezavantaje. Sa ne infectam deliberat cu viermi intestinali pentru a nu suferi de alte lucruri grave sau sa urmam indemnurile inca prezente peste tot de a ne spala manutele cu sapun si apa multa tot timpul inainte de a manca sau de a le introduce in gura?  Este o chestiune de optiune personala. Singurul lucru pe care l-as spune ca fiind valabil pentru toti este ca tot ce este in exces este daunator si aceasta este tot din intelepciunea milenara a omenirii si nu o descoperire recenta.
Voi merge mai departe si voi spune ca antibioticele au oferit, prin aparitia lor, atatea beneficii omenirii si au salvat atat de multe vieti incat nu ne-ar putea trece prin cap faptul ca au si o parte daunatoare. Dar, trecand peste clasicele reactii adverse posibile pe care le are orice medicament dar care nu mai conteaza atunci cand viata ta depinde de acel antibiotic, va voi spune ca alte studii recente constata ca folosirea pe scara larga a antibioticelor a condus tocmai la ineficienta lor. Faptul ca antibioticele consumate curent de omenire au trecut in apele terestre, soluri, chiar si mari a facut ca lighioanele care ne imbolnavesc, stafilococi, coci, bacterii si germeni pozitivi si negativi sa se adapteze si sa nu mai raspunda la o plaja larga de antibiotice. Articolul preciza ca dintre cele 101 mutatii genetice suferite de germenii prezenti in sol si constatate pe toate continentele, peste jumatate erau necunoscute pana la acest moment si, deci, sunt de data recenta aparute. Acest lucru inseamna ca nu mai depinde de fiecare dintre noi daca raspundem la un antibiotic sau altul pe care l-am folosit mai mult, ci ca nimeni nu va mai raspunde la acele antibiotice la care bacteriile s-au adaptat. Omenirea raspunde cu noi clase de antibiotice pe care le descopera dar sanatatea noastra si mortalitatea depinde de raspunsul la intrebarea : care e mai iute, omul sau bacteria? Noi luptam mai ales prin inteligenta, ele prin natura. Mi-e teama sa duc rationamentul acesta la capat caci natura a fost arareori invinsa chiar si de inteligenta. Tot ce pot spera este ca omul nu va infrange total propria natura spre a-i da sansa sa se adapteze si in mod natural (subliniez “si” pentru a nu se intelege ca pledez pentru moartea a generatii intregi de oameni numai pentru a reusi sa ne adaptam in acel rastimp). Cu toate ca, dupa cum se vede, noi nu numai ca suntem din ce in ce mai artificiali, dar chiar preferam artificialul in detrimentul naturalului deja ca o optiune culturala si la moda (a se vedea inclusiv preferinta pentru silicoanele care iti umfla ca pe un balon nu numai sanii, ci si ochii care se bulbuca la vederea lor de catre sexul masculin).
Ce alte noutati stiintifice sa va mai descriu pentru a sprijini afirmatia mea ca tot raul spre bine (cum spune o veche vorba din popor) sau ca toate sunt si bune, sunt si rele, sau ca nu le poti avea pe toate (cum spune alta vorba populara), sau ca orice lucru bun are si o parte rea, dupa cum orice lucru rau are si o parte buna? Se pare ca realmente contrariile se atrag, se presupun reciproc si nu pot una fara alta. Si filosofic vorbind, nu ai cum concepe raul fara bine si binele fara rau, caci nu ai repere, deci nu poate exista una fara alta. Iar daca civilizatia de care ne bucuram si suntem mandri pana peste are si ea beneficiile si dezavantajele ei, lucru ce asa este si nu poate fi altfel, atunci pot doar spera si sa va urez “rau cat mai benefic si bine cat mai mult” in asteptarea unei lumi mai bune, cu toate ca marele filosof Leibniz spunea ca aceasta este “cea mai buna dintre lumile posibile”. (Deh, nemtii astia care cred ca sunt singuri in univers! Poate a lor e cea mai buna, ca a noastra sigur nu e!)


Un comentariu:

  1. Mă numesc Elena Branko și iubitul meu s-a despărțit de mine acum 2 luni pentru că a simțit că îl înșel cu prietenul meu de sex masculin, am încercat să-i explic totul dar el și-a plătit urechile surde, am fost devastată emoțional pentru că iubeam el atât de mult până am văzut o postare pe internet despre DR DAWN ACUNA, care ajută oamenii să-și recapete iubitul pierdut, la început m-am îndoit că este adevărat pentru că nu am crezut niciodată astfel de lucruri dar am decis să încerc, am contactat-o ​​și ea mi-a spus ce sa fac si am facut-o si apoi mi-a facut o vraja de dragoste, mi-a restabilit relatia in 48 de ore si iubitul meu a sunat si a implorat sa se impace din nou cu mine daca ai nevoie de ajutor in remedierea unei probleme intr-o relatie sau casnicie.
    *Daca vrei sa ramai insarcinata.
    Dacă vrei să vindeci orice fel de boală.
    *Dacă doriți să opriți avortul spontan.
    *Dacă vrei să anulezi un blestem.
    Și mai multe, contactați-o pentru ajutor: e-mail { dawnacuna314@gmail.com }
    Whatsapp: +2348032246310

    RăspundețiȘtergere