Cele mai populare notiuni care se stiu despre creierul barbatului sunt bazate pe studii facute pe barbati intre 18 si 22 ani, studenti care se ofereau ca subiecti de experiment pentru a face rost de bani de bere sau pentru a-si plati datoriile. Dar creierul barbatului se modifica semnificativ de-a lungul vietii sale, contrazicand ideea raspandita in constiinta maselor a unui singur atribut fundamental : dependent de sex.
1.Si el jinduieste dupa casatorie. Refrenul clasic spune ca femeia vrea sa se aseze iar barbatul vrea sa-si sadeasca samanta salbatica vesnic. Dar aceasta pare sa fie una dintre erorile larg raspandite datorita testarilor facute in special pe studenti. Infidelitatea este mai probabil sa se produca la barbatii pana in 30 ani, dupa aceasta varsta ei concentrandu-se in principal asupra familiei. Desigur, pentru unii barbati este mai greu sa se implice intr-o relatie de lunga durata, lucru ce poate fi genetic conform unui studiu realizat in 2008. Dar barbatii ce nu au “gene promiscue”, cam 60%, prefera sa se casatoreasca. Ba chiar mai mult. Ei si sotiile lor raporteaza o casatorie fericita. Din pacate, problema care apare mereu este : “cine este seful?” O ierarhie instabila poate cauza barbatilor o anxietate considerabila, spune dr.Brizendine. Acest lucru poate fi evitat prin stabilirea unor reguli privind comanda, lucru ce reduce testosteronul si curba agresiunii masculine. Preocuparea de a stabili suprematia, care incepe pe la 6 ani, animeaza jocul masculin in care se domina unul pe altul. Este preferabil sa fie agresiv in mod verbal decat in alt mod.
2. Doreste sa fie tata. Creierul barbatilor devine primordial cooperant in lunile de dinainte de a deveni tata. Cel care sta sa devina tata trece si el prin schimbari hormonale : prolactina creste, testosteronul scade. Acest lucru incurajeaza comportamentul patern, conform unui studiu din 2000. Se pare ca feromonii unei femei insarcinate determina aceste modificari barbatilor lor. De asemenea, chiar inainte de a fi insarcinata, feromonii masculini determina in creierul femeii schimbari neuronilor ei spre a fi o mama buna.
3. Creierul barbatului matur. De-a lungul evolutiei, barbatul a trebuit sa concureze pentru statut si perechea sa cand este tanar, si sa practice unirea si cooperarea la maturitate. Studiile psihologice au aratat ca suprematia conteaza mai putin pentru barbatul mai matur. In schimb, se concentreaza mai mult asupra relatiilor lor si prosperitatii comunitatii. Aceste schimbari se datoreaza declinului nivelului de testosteroni o data cu varsta. Barbatii cu nivel crescut de testosteron tind sa fie mai buni in competitii unul la unul, in timp ce barbatii cu nivel mai scazut de testosteron sunt mai buni in competitii ce presupun cooperare.
4. Rolul de tata. Studiile au aratat ca modul specific in care tatal se joaca cu copiii sai – mai dur, mai spontan, mai tachinator – ii ajuta pe copii sa invete mai bine, sa fie mai increzatori in ei insisi, ii pregateste pentru viata reala. Mai mult, implicarea tatilor scade eventualitatea unui comportament sexual riscant al copiilor. Tatii ce activeaza ca parinti tind sa aiba un nivel mai scazut de testosteroni. Nu se stie daca nivelul hormonal determina comportamentul sau viceversa, dar evolutia favorizeaza tatii implicati. Copiii oamenilor sunt printre cele mai neajutorate dintre fapturi iar tatii buni optimizeaza sansele ca urmasii lor sa supravietuiasca si, prin asta, genele lor.
5. Ei trebuie sa apere teritoriul. Din punctul de vedere al evolutiei, parte din sarcina barbatului este sa apere teritoriul. Este nevoie de cercetari suplimentare in cazul oamenilor dar studiile facute pe mamifere arata ca aria din creier responsabila cu apararea teritoriului este mai mare in cazul masculilor decat al femelelor. In timp ce femelele devin posesive, masculii devin violenti atunci cand se confrunta cu pericole la adresa teritoriului si a vietii de familie in acel teritoriu.
6. Conectati la ideea de a trage cu ochiul la femei. Testosteronul conectat adesea cu agresivitatea si ostilitatea este de asemenea hormonul libidoului. Iar prin sangele barbatilor circula de 6 ori mai multi hormoni decat prin al femeilor. Cercetatorii au aflat ca testosteronul blocheaza zona din creier responsabila cu controlul impulsurilor. Asa se explica de ce barbatii fac ochi dulci femeilor ca si cum sunt pe pilot automat sau se simt datori sa o faca. Adesea, insa, ei uita de femeie imediat ce ea a iesit din campul lor vizual.
7. Concentrati pe solutii. Desi multe studii sugereaza ca femeile sunt mult mai empatice decat barbatii, dr.Brizendine atrage atentia ca acest lucru nu este total adevarat. Sistemul empatic al unui barbat raspunde atunci cand cineva este stresat sau are o problema, dar concentrarea se comuta pe zona “reparatii”. In creierul barbatului incepe cautarea pentru gasirea unei solutii deoarece barbatul este mai concentrat pe a repara problema decat pe a arata solidaritate emotionala.
8. Mai vulnerabili la singuratate. In timp ce singuratatea poate afecta sanatatea si creierul oricarui om, barbatii mai in varsta sunt in mod special vulnerabili la aceasta. Barbatii tind sa socializeze mai putin decat femeile ceea ce exacerbeaza singuratatea si afectarea regiunilor din creier legate de activitatile sociale. Traiul alaturi de o femeie ajuta. Barbatul ce are o relatie stabila tinde sa fie mai sanatos, sa traiasca mai mult si sa aiba niveluri ale hormonilor ce indica o anxietate mai mica. Femeile sunt de ajutor si pentru gonadele barbatilor. Barbatii ce traiesc impreuna cu o femeie sunt fertili mai multa vreme decat cei care traiesc fara femeie.
9. Mai emotionali. In timp ce femeile sunt considerate a fi mai emotionale decat barbatii, copiii baieti sunt mai expresivi emotional si reactioneaza mai emotional decat fetitele. Barbatii au reactii emotionale mai puternice, de asemenea, dar numai inainte de a le constientiza, dupa cum arata un studiu asupra expresiilor faciale realizat in 2008. O data ce devin constienti de emotiile lor, barbatii adopta o expresia faciala a jucatorilor de poker. Din punct de vedere cultural, baietii sunt invatati de mici sa isi ascunda emotiile. Iar temperarea emotiilor determina reactii ale corpului de tipul “lupta sau fugi”. Reactia puternica a unui barbat si suprimarea emotiilor aferenta ei il pregateste pentru a trata, a rezolva problema.
Sursa : Livescience.com, Robin Nixon, LiveScience Contributor, 03 iunie 2011
Mă numesc Elena Branko și iubitul meu s-a despărțit de mine acum 2 luni pentru că a simțit că îl înșel cu prietenul meu de sex masculin, am încercat să-i explic totul dar el și-a plătit urechile surde, am fost devastată emoțional pentru că iubeam el atât de mult până am văzut o postare pe internet despre DR DAWN ACUNA, care ajută oamenii să-și recapete iubitul pierdut, la început m-am îndoit că este adevărat pentru că nu am crezut niciodată astfel de lucruri dar am decis să încerc, am contactat-o și ea mi-a spus ce sa fac si am facut-o si apoi mi-a facut o vraja de dragoste, mi-a restabilit relatia in 48 de ore si iubitul meu a sunat si a implorat sa se impace din nou cu mine daca ai nevoie de ajutor in remedierea unei probleme intr-o relatie sau casnicie.
RăspundețiȘtergere*Daca vrei sa ramai insarcinata.
Dacă vrei să vindeci orice fel de boală.
*Dacă doriți să opriți avortul spontan.
*Dacă vrei să anulezi un blestem.
Și mai multe, contactați-o pentru ajutor: e-mail { dawnacuna314@gmail.com }
Whatsapp: +2348032246310