duminică, 16 septembrie 2012

5 mituri despre corpul femeilor

Un doctor poate spune daca o femeie este virgina sau nu. Ei bine, nu este chiar asa. Oricum exista o gaura in himen iar himenul femeilor este diferit ca dimensiune si forma. Asta face ca in unele cazuri sa fie dificil de distins intre o virgina si o femeie activa sexual.

Antibioticele reduc eficienta anticonceptionalelor. Nu este adevarat. Exista oricum un procent de 1% situatii in care anticonceptionalele nu sunt eficiente, cu sau fara antibiotic. Doar in cazul unui antibiotic prescris pentru tuberculoza exista certitudinea ca scade protectia oferita de pilulele hormonale dar nici in acest caz nu exista un risc de sarcina evident.

Femeile si barbatii au nevoie de somn in mod egal. Fals. Nesomnul unei femei conduce la dezechilibre psihologice si creste nivelul de insulina si al inflamatiilor. O femeie care doarme doar 5 ore sau mai putin este de doua ori mai expusa la a face hipertensiune decat o femeie care doarme 7 sau mai multe ore. Nu aceleasi diferente s-au observat la barbati.

Menopauza conduce la lipsa de sex si dorinta sexuala. Studiile arata ca femeile la 50 ani fac sex de cateva ori pe luna. In plus, bufeurile si alte transformari specifice menopauzei nu conduc la disparitia dorintei sexuale.

Femeia nu poate ramane insarcinata in timpul menstruatiei. Ba bine ca da! Spermatozoizii intrati in corpul femeii pot astepta pana la o saptamana un ovul pe care sa-l fecundeze. De aceea, metoda calendarului ca maniera contraceptiva nu prea functioneaza sau o face in cazuri rare.

Sursa : Livescience.com, Robin Nixon, 04 aprilie 2011

luni, 10 septembrie 2012

7 motive pentru care ar trebui sa meditezi

Sa stai in totala liniste, cu palmele indreptate in sus si ochii inchisi, silabisind celebrul sunet “Ommmmmm” pare sa fie o practica pentru calugari si alti asceti. Dar meditatia de diferite tipuri poate incapea perfect in viata noastra ocupata si agitata, si multe cercetari arata ca beneficiile pot fi mari.

1.Reduce durerea. Desi spatele sau alta parte a corpului te doare, parte din aceasta durere este de fapt in capul tau. Un studiu publicat in aprilie 2011 in Revista de Neurologie arata ca o sedinta de 80 minute de meditatie poate reduce durerea la aproape jumatate din intensitatea ei. Voluntarii acestei cercetari au primit un test de durere inainte si dupa meditatie si, folosind Rezonanta Magnetica Nucleara, creierul a fost scanat  iar in zona responsabila cu perceptia durerii s-au constatat modificari semnificative inainte si dupa meditatie. De asemenea, alt studiu realizat in 2010 a demonstrat ca persoanele care mediteaza regulat resimt mai putin durerea. Creierul concentrat asupra meditatiei prezente anticipeaza mai putin durerea si reduce impactul ei emotional. Nu se stie insa cum meditatia reuseste sa schimbe in timp functiile creierului.

2. Imbunatateste viata sexuala. Cercetari publicate in 2011 in revista Medicina Psihosomatica arata ca antrenamentul in a a medita prin care o persoana invata cum sa-si aduca gandurile in prezent poate imbunatati experienta sexuala a unei femei. Se pare ca acest lucru este posibil tocmai prin scoaterea gandurilor din minte. In timpul actului sexual mintea plina de ganduri, murmur interior, auto-analiza si judecata nu te lasa sa ai o experienta sexuala in plinatatea ei.  In studiu, femeile care au meditat au fost mai repede starnite la vederea unor fotografii erotice decat cele care nu au avut exercitiul meditatiei.

3. Te fereste de capcanele mentale. Sa faci acelasi lucru in acelasi mod, indiferent ca e vorba de a scapa de un episod depresiv sau de a rezolva un conflict, nu functioneaza intotdeauna. Mintile antrenate in meditatie reusesc sa se clarifice si sa iasa din asemenea capcane mentale spre a rezolva problemele. Dupa doar cateva saptamani de meditatie, voluntarii participanti la un experiment au fost capabili sa schimbe strategiile folosite pentru a rezolva problemele fata de cei neantrenati care au ramas captivi propriilor obiceiuri de a privi lucrurile. Prin meditatie, un cuplu marital care continua sa se certe pe aceleasi chestiuni reuseste sa rupa cercul vicios si sa aiba o abordare noua. Managerii reusesc sa se debaraseze de solutiile non-adaptative pe care le tot foloseau, rentabilizand afacerea.

4. Stimuleaza tenacitatea mentala. Meditatia poate proteja o persoana de efectele mutilante ale unor evenimente cu mare incarcatura emotionala, cum este razboiul de exemplu. Cercetarile facute pe soldatii din armata SUA arata ca cei care au practicat meditatia 2 ore pe saptamana au fost mai putin afectati de traumele emotionale ale razboiului decat puscasii marini care nu au facut exercitii de imbunatatire a memoriei si a starii de spirit. Antrenamentul mintii te pune in stare de alerta si in timpul prezent fara a cadea prada emotiilor devastatoare.

5. Te ajuta sa-ti mentii echilibrul. Cum putea Dalai Lama sa ramana plin de iubire si compasiune in mijlocul violentelor? Se pare ca meditatia facea acest lucru. Cea tibetana in cazul nostru in care concentrarea este focusata pe iubire si pe directionarea ei spre ceilalti, pe a extinde bunavointa si iubirea catre toate fiintele vii. Cercetarile arata ca in zona din creier responsabila cu empatia a participantilor la experiment ce meditau era mai multa activitate cand auzeau strigatele unei femei sau plansul unui copil decat in aceeasi zona a creierului celor care nu meditau.

6. Sporeste capacitatea de concentrare. In vremurile noastre, cu atatea mijloace de distragere a atentiei, este foarte greu sa te concentrezi. Studii realizate in 2010 arata ca practicarea meditatiei budhiste i-a ajutat pe participantii la experiment sa faca distinctii vizuale mai fine si sa isi sustina atentia vizuala mai mult in legatura cu cerintele formulate de conducatorii experimentului, decat cei care nu practica meditatia. De asemenea, practicarea meditatiei budhiste Zen care cere sa te gandesti la a nu gandi sporeste capacitatea de concentrare. Activitatea in zona de creier numita “reteaua default” responsabila cu aparitia gandurilor spontane si mintea intrebatoare, era diferita la cei care practicau Zen, ceea ce presupune sa fii atent la propria respiratie si postura in timp ce alungi gandurile intrebatoare si cautatoare, decat la cei care nu au practicat-o. Zenii erau capabili sa sa intoarca foarte repede la modul “Zen” dupa ce erau distrasi.

7. Dezvolta creierul. Cateva meditatii si incantatii ale silabei “Ommmmm” te pot face mai destept. Studii realizate in 2010 arata ca practicantii de meditatie au cortexul mai dezvoltat si, prin urmare, pot procesa informatia mult mai repede. De asemenea, au mai multe legaturi intre regiunile din creier si mai putine deteriorari la nivel cerebral o data cu varsta, materie alba dar si cenusie mai multa. Materia cenusie contine retele locale de neuroni conectati cu ajutorul dendritelor si al unor axoni locali nemielinizati. Materia alba contine axoni mielinizati foarte lungi care realizeaza comunicarea nervoasa globala si rapida.

Sursa : Livescience.com, Jeanna Bryner, LiveScience Managing Editor, 13 June 2012

vineri, 7 septembrie 2012

6 lucruri importante pe care sexul le poate face pentru tine

Cei mai multi dintre noi afla despre sex atunci cand “cei mari” poarta discutia despre modul in care apar copiii. Dar exista o serie de beneficii pe care sexul le poate aduce, in afara ideii de reproducere, despre care se vorbeste mai putin.

1.Reduce anxietatea. Conform unor studii recente realizate in 2010, sexul reduce anxietatea si protejeaza creierul de efectele hormonilor stresului. De asemenea, s-a constatat ca relaxeaza si reduce emotivitatea deoarece reduce presiunea arteriala specifica momentelor stresante sau cu incarcatura emotionala. Aceste aspecte nu sunt valabile si in cazul masturbarii.

2. Te face fericit/fericita. Un studiu realizat in 2004 cu ajutorul a 900 femei americane care au fost intrebate cum s-au simtit in urma a numeroase activitati zilnice, a aratat ca in topul activitatilor care aduc fericire s-a clasat “relatia intima” (ritualul pregatirii de dimineata pentru job fiind cel mai neplacut). Un alt studiu a aratat ca oamenii mai fericiti tind sa fie mai activi si ca activitatea sexuala trecuta de la frecventa de o data pe luna la frecventa de o data pe saptamana echivaleaza cu fericirea de a castiga un premiu de 50 000 dolari. Desigur, tipul de sex conteaza : cei care platesc pentru sex sunt mai putin fericiti, ca si cei care fac sex inseland partenerul, conform aceluiasi studiu.

3. Creste imunitatea. Un studiu realizat in 1999 cu ajutorul studentilor ca repondenti a aratat ca cei care au facut sex o data sau de doua ori pe saptamana au avut un nivel mai mare de  imunoglobulina A sau IgA, ce ajuta corpul in apararea impotriva infectiilor, in comparatie cu cei care nu au facut sex. Atentie insa! Studiul a aratat de asemenea ca cei care au facut sex de trei ori sau mai mult pe saptamana au avut un nivel al IgA la fel de scazut ca al celor care nu au facut sex. Deci si aici tot ce e prea mult strica. Dependentii de sex erau mult mai anxiosi si stresati si de aici un nivel scazut al imunitatii.

4. Amelioreaza durerile. Orgasmul nu este doar o placere ci si usureaza durerile. Cercetarile arata ca femeile stimulate vaginal si care au avut orgasm au o toleranta mai mare la durere si un prag mai ridicat de sensibilitate. In timpul stimularii vaginale rezistenta la durere a crescut cu aproximativ 40% iar in preajma orgasmului cu aproximativ 75%. Cercetatorii au sperat ca pot depista in acest fel substantele chimice ce se elibereaza in creier si produc o astfel de imunizare la durere pentru a le reproduce si folosi in viata de zi cu zi si in afara patului.

5. Scade nevrozismul. Daca esti stresat de relatii, o viata sexuala regulata poate rezolva asta. Persoanele cu un scor ridicat de nevroza – o afectiune ce se manifesta prin schimbarea starii de spirit si ingrijorari frecvente – se descurca mai bine in mariaj atunci cand este mai mult sex. Pentru cele mai multe cupluri frecventa sexuala in mariaj nu a fost asociata cu fericirea, dar sotiile nevrotice tind sa infloreasca atunci cand in dormitor este mai multa activitate. Nevroza face oamenii nefericiti, dar sexul alunga grijile, facand ca nevroticul sa fie la fel de satisfacut ca si partenerul sau relaxat.

6. Reduce riscul de cancer de prostata. Ejacularea poate face acest lucru. Un studiu realizat in 2004 cu ajutorul a 30 000 de barbati a constatat ca o viata sexuala activa nu este asociata cu un risc mai mare pentru aceasta boala. Barbatii care ejaculeaza cel mai mult – de 21 ori intr-o luna sau mai mult – au o sansa de trei ori mai mica sa dezvolte cancer de prostata decat cei care ejaculeaza intre patru si sapte ori intr-o luna. Cercetarile sunt controversate pe aceasta tema datorita faptului ca ejacularea in sine are probabil un efect protector minor. Cel mai bine este sa faci sex de dragul sexului lasand ca beneficiile sa vina singure o data cu tot ce presupune sexul.

Sursa : Livescience.com, Stephanie Pappas, LiveScience Senior Writer, 11 February 2011

9 lucruri pe care orice femeie ar trebui sa le stie despre creierul barbatilor

Cele mai populare notiuni care se stiu despre creierul barbatului sunt bazate pe studii facute pe barbati intre 18 si 22 ani, studenti care se ofereau ca subiecti de experiment pentru a face rost de bani de bere sau pentru a-si plati datoriile. Dar creierul barbatului se modifica semnificativ de-a lungul vietii sale, contrazicand ideea raspandita in constiinta maselor a unui singur atribut fundamental : dependent de sex.

1.Si el jinduieste dupa casatorie. Refrenul clasic spune ca femeia vrea sa se aseze iar barbatul vrea sa-si sadeasca samanta salbatica vesnic. Dar aceasta pare sa fie una dintre erorile larg raspandite datorita testarilor facute in special pe studenti. Infidelitatea este mai probabil sa se produca la barbatii pana in 30 ani, dupa aceasta varsta ei concentrandu-se in principal asupra familiei. Desigur, pentru unii barbati este mai greu sa se implice intr-o relatie de lunga durata, lucru ce poate fi genetic conform unui studiu realizat in 2008. Dar barbatii ce nu au “gene promiscue”, cam 60%, prefera sa se casatoreasca. Ba chiar mai mult. Ei si sotiile lor raporteaza o casatorie fericita. Din pacate, problema care apare mereu este : “cine este seful?” O ierarhie instabila poate cauza barbatilor o anxietate considerabila, spune dr.Brizendine. Acest lucru poate fi evitat prin stabilirea unor reguli privind  comanda, lucru ce reduce testosteronul si curba agresiunii masculine. Preocuparea de a stabili suprematia, care incepe pe la 6 ani, animeaza jocul masculin in care se domina unul pe altul. Este preferabil sa fie agresiv in mod verbal decat in alt mod.
2. Doreste sa fie tata. Creierul barbatilor devine primordial cooperant in lunile de dinainte de a deveni tata. Cel care sta sa devina tata trece si el prin schimbari hormonale : prolactina creste, testosteronul scade. Acest lucru incurajeaza comportamentul patern, conform unui studiu din 2000. Se pare ca feromonii unei femei insarcinate determina aceste modificari barbatilor lor. De asemenea, chiar inainte de a fi insarcinata, feromonii masculini determina in creierul femeii schimbari neuronilor ei spre a fi o mama buna.
3. Creierul barbatului matur. De-a lungul evolutiei, barbatul a trebuit sa concureze pentru statut si perechea sa cand este tanar, si sa practice unirea si cooperarea la maturitate. Studiile psihologice au aratat ca suprematia conteaza mai putin pentru barbatul mai matur. In schimb, se concentreaza mai mult asupra relatiilor lor si prosperitatii comunitatii. Aceste schimbari se datoreaza declinului nivelului de testosteroni o data cu varsta. Barbatii cu nivel crescut de testosteron tind sa fie mai buni in competitii unul la unul, in timp ce barbatii cu nivel mai scazut de testosteron sunt mai buni in competitii ce presupun cooperare.

4. Rolul de tata. Studiile au aratat ca modul specific in care tatal se joaca cu copiii sai – mai dur, mai spontan, mai tachinator – ii ajuta pe copii sa invete mai bine, sa fie mai increzatori in ei insisi, ii pregateste pentru viata reala. Mai mult, implicarea tatilor scade eventualitatea unui comportament sexual riscant al copiilor. Tatii ce activeaza ca parinti tind sa aiba un nivel mai scazut de testosteroni. Nu se stie daca nivelul hormonal determina comportamentul sau viceversa, dar evolutia favorizeaza tatii implicati. Copiii oamenilor sunt printre cele mai neajutorate dintre fapturi iar tatii buni optimizeaza sansele ca urmasii lor sa supravietuiasca si, prin asta, genele lor.

5. Ei trebuie sa apere teritoriul. Din punctul de vedere al evolutiei, parte din sarcina barbatului este sa apere teritoriul. Este nevoie de cercetari suplimentare in cazul oamenilor dar studiile facute pe mamifere arata ca aria din creier responsabila cu apararea teritoriului este mai mare in cazul masculilor decat al femelelor. In timp ce femelele devin posesive, masculii devin violenti atunci cand se confrunta cu pericole la adresa teritoriului si a vietii de familie in acel teritoriu.

6. Conectati la ideea de a trage cu ochiul la femei. Testosteronul conectat adesea cu agresivitatea si ostilitatea este de asemenea hormonul libidoului. Iar prin sangele barbatilor circula de 6 ori mai multi hormoni decat prin al femeilor. Cercetatorii au aflat ca testosteronul blocheaza zona din creier responsabila cu controlul impulsurilor. Asa se explica de ce barbatii fac ochi dulci femeilor ca si cum sunt pe pilot automat sau se simt datori sa o faca. Adesea, insa, ei uita de femeie imediat ce ea a iesit din campul lor vizual.

7. Concentrati pe solutii. Desi multe studii sugereaza ca femeile sunt mult mai empatice decat barbatii, dr.Brizendine atrage atentia ca acest lucru nu este total adevarat. Sistemul empatic al unui barbat raspunde atunci cand cineva este stresat sau are o problema, dar concentrarea se comuta pe zona “reparatii”. In creierul barbatului incepe cautarea pentru gasirea unei solutii deoarece barbatul este mai concentrat pe a repara problema decat pe a arata solidaritate emotionala.

8. Mai vulnerabili la singuratate. In timp ce singuratatea poate afecta sanatatea si creierul oricarui om, barbatii mai in varsta sunt in mod special vulnerabili la aceasta. Barbatii tind sa socializeze mai putin decat femeile ceea ce exacerbeaza singuratatea si afectarea regiunilor din creier legate de activitatile sociale. Traiul alaturi de o femeie ajuta. Barbatul ce are o relatie stabila tinde sa fie mai sanatos, sa traiasca mai mult si sa aiba niveluri ale hormonilor ce indica o anxietate mai mica. Femeile sunt de ajutor si pentru gonadele barbatilor. Barbatii ce traiesc impreuna cu o femeie sunt fertili mai multa vreme decat cei care traiesc fara femeie.

9. Mai emotionali. In timp ce femeile sunt considerate a fi mai emotionale decat barbatii, copiii baieti sunt mai expresivi emotional si reactioneaza mai emotional decat fetitele. Barbatii au reactii emotionale mai puternice, de asemenea, dar numai inainte de a le constientiza, dupa cum arata un studiu asupra expresiilor faciale realizat in 2008. O data ce devin constienti de emotiile lor, barbatii adopta o expresia faciala a jucatorilor de poker. Din punct de vedere cultural, baietii sunt invatati de mici sa isi ascunda emotiile. Iar temperarea emotiilor determina reactii ale corpului de tipul “lupta sau fugi”. Reactia puternica a unui barbat si suprimarea emotiilor aferenta ei il pregateste pentru a trata, a rezolva problema.

Sursa : Livescience.com, Robin Nixon, LiveScience Contributor, 03 iunie 2011

10 lucruri pe care orice barbat ar trebui sa le stie despre creierul femeilor

Se pare ca exista diferente innascute intre creierul femeilor si cel al barbatilor, cu toate ca unii oameni de stiinta, precum neuropsihiatrul Dr.Louann Brizendine, resping aceasta idee.
Iata 10 lucruri pe care barbatii ce iubesc femeile ar trebui sa le stie :
1.Ea se schimba in fiecare zi in functie de perioada ciclului. Nivelul hormonilor, in functie de perioada ciclului, se schimba tot timpul si o data cu el creierul si corpul femeii, felul in care arata, energia si sensibilitatea ei. La 10 zile dupa menstruatie, chiar inainte de ovulatie, femeile se simt mai sexy, se imbraca inconstient mai sexy, fiind in perioada de fertilitate. O saptamana mai tarziu cand creste nivelul de progesteron, hormonul care imita valiumul, se simt “ca atunci cand se delecteaza cu o ceasca de ceai fierbinte si o carte buna”, spune Brizendine. Dupa inca o saptamana, progesteronul scade si femeile devin iritate iar cu 12-24 ore inainte de menstruatie starea lor se inrautateste.
2.Ea chiar este intuitiva si in asta nu este nimic mistic, ci mai degraba biologic. Barbatii au deseori sentimentul inconfortabil ca femeile le citesc gandurile. De-a lungul evolutiei femeile au fost nevoite sa citeasca nevoile bebelusilor din mesajele non-verbale transmise de acestia. In acest fel si-au dezvoltat limbajul non-verbal : mimica, gestica, limbajul trupului. La toate testele de intelegere non-verbala femeile au scoruri mai mari decat barbatii. Astfel ca ele nu isi amintesc bine semnalmentele fizice ale cuiva dar pot ghici intentiile si gandurile persoanei din mesajele non-verbale transmise de corpul acelei persoane.
3.Ea evita agresiunea. Daca situatiile stresante nasc reactii de lupta barbatilor, femeile raspund instinctual prin formarea de aliante strategice, chiar manipulative. Unii sunt de parere ca acest instinct se datoreaza nevoii femeii de a se proteja de agresiune pentru ca de ea depinde viata copiilor ce nu se pot descurca singuri. Aceasta nu inseamna ca femeile nu sunt agresive, ci doar ca agresivitatea lor este manifesta in alt mod, si anume unul in care confruntarea nu este directa.
4. Ea raspunde diferit la durere si anxietate, lucru demonstrat de studii asupra imaginii creierului facute in ultimii 10 ani. Creierul femeii este mai sensibil la ambele asa incat nu numai ca raspunde la cantitati mai mici de stres dar este si mai putin capabil sa coabiteze cu un nivel ridicat de stres. Aceste caracterisitici au si un beneficiu : aduc starea mentala de la a fi putin concentrata la a fi mai flexibila si constienta, atenta. Dar daca stresul este prelungit poate aduce mari daune. Asa se explica faptul ca femeile sunt mai expuse depresiei, stresului post-traumatic si altor dezechilibre de anxietate.
5. Ea uraste conflictele iar lipsa unui raspuns si mai mult. Femeile au o extra-sensibilitate la chestiuni interpersonale ca o maniera de a avita conflictele care sunt de netolerat pentru ele. Fluxul de chimicale ce are loc in creierul unei femei in timpul unui conflict, mai ales intr-o relatie intima, este de cele mai multe ori de acelasi nivel ca in cazul unui atac de apoplexie. Poate din cauza capacitatii ei de a citi gandurile, femeia considera lipsa unui raspuns, a unei explicatii, ca fiind insuportabila. Un raspuns negativ poate fi mai bun decat lipsa unui raspuns. Barbatii nu sunt asa determinati in a primi un raspuns sau o explicatie.

6. Ea se dezexcita usor. Cheful de sex poate fi oprit mai usor la femei decat la barbati. Pentru ca femeia sa fie excitata si , mai ales sa aiba orgasm, trebuie ca anumite arii ale creierului sa fie inchise. Astfel, exista o multime de lucruri care pot sa o scoata din starea de excitare : faptul ca e nervoasa, suparata sau chiar faptul ca are picioarele obosite. De exemplu, factori care opresc stimularea ei sunt sarcina, faptul ca are grija de un copil mic, menopauza. Pentru barbati, tot ceea ce se intampla cu 3 minute inainte de ejaculare este preludiul. Pentru femei, este tot ceea ce se intampla cu 24 de ore inainte de sex.

7. Ea este afectata de modificarile creierului ce se petrec in timpul sarcinii. In primele 8 saptamani de sarcina nivelul progesteronului creste de 30 de ori, ceea ce o face sa fie ca si sedata. De asemenea, creierul ei se micsoreaza in timpul sarcinii, devenind cu 4 procente mai mic. Este discutabil daca si modul de a gandi se modifica (unele studii sugereaza probleme de memorie din cauza hormonilor) dar circuitele creierului se modifica pentru a pregati comportamentul matern, lucru ce continua si dupa nastere. Studiile arata ca a tine un bebelus in brate elibereaza hormoni maternali unei femei chiar daca aceasta nu a fost niciodata insarcinata.

8. Ea este afectata de creierul de mamica. Schimbarile fizice, hormonale, emotionale, sociale pe care le sufera o femeie care a dat nastere unui copil pot fi monumentale. Si, deoarece, totul este altfel, ea are nevoie ca orice altceva sa fie cat mai predictibil cu putinta, inclusiv sotul. O mama are nevoie de tot suportul nu numai de dragul ei ci mai ales de dragul copiilor. S-a demostrat ca abilitatea ei de a relationa cu copilul influenteaza dezvoltarea sistemului nervos si a temperamentului copilului. O binecuvantare este alaptatul deoarece asta o ajuta sa trateze lucrurile stresante. Alaptatul are un efect mai puternic decat cocaina asupra creierului femeii.

9. Ea trece prin adolescenta de doua ori. Nimeni nu vrea sa mai treaca prin adolescenta. Schimbarile fizice pe care le presupune si fluctuatiile hormonale creaza nu numai stari de spirit schimbatoare, dar si disconfort fizic si intrebari sacaitoare legate de identitatea de sine. Femeile trec prin a doua adolescenta numita perimenopauza la 40 ani. Incepe in jurul a 43 ani si are varful pe la 47 sau 48 ani. (Si barbatii sufera astfel de schimbari cam pe la aceeasi varsta dar nu asa abrupt). Alaturi de ciclul neregulat si bufeuri, hormonii femeii in aceasta perioada pot conduce la schimbari in starea ei de spirit exact ca in cazul unei adolescente. Perimenopauza dureaza intre 2 si 9 ani, majoritatea parasind aceasta etapa inainte de 52 ani.

10. Ea adora riscul in perioada maturitatii sale. Dupa ce schimbarile amintite anterior s-au terminat, creierul femeii prinde al doilea val. In timp ce, in aceeasi perioada, interesul barbatilor pentru relatie creste, femeia matura este gata pentru risc, mai ales daca este singura. Ea este in continuare interesata sa-i ajute pe ceilalti, dar atentia se indreapta de la familia apropiata spre comunitatea locala si globala. Simte o puternica dorinta de a face mai mult pentru sine, pentru cariera, dupa atatea decade in care a avut grija de ceilalti. Doreste sa calatoreasca, sa mearga din nou la scoala, sa fie activa. Anii de dupa varsta de 50 sunt caracterizati de cresterea chefului de viata si un apetit pentru aventura.

Sursa : Livescience.com, Robin Nixon LiveScience Staff Writer, 03 iunie 2011



marți, 4 septembrie 2012

7 lucruri care te vor face fericit/fericita

Cercetatorii au incercat sa afle ce ne face sa fim fericiti plecand de la gene si pana la trasaturi de personalitate si alegeri personale. Iata cateva dintre lucrurile pe care le poti controla :
1.Activitatile culturale. Barbatii care au activitati culturale (arta, literatura etc.) sunt mai fericiti si mai sanatosi, conform unui studiu din mai 2011 publicat in Journal of Epidemiology. Alte activitati conectate cu fericirea la barbati sunt activitatea fizica, hobby-urile practicate in exterior si munca voluntara. Femeia fericita este legata de biserica si activitati sportive. Asa ca, iesi din casa!
2.Sa ai un caine sau o pisica. Proprietarii de caini reprezinta o alta categorie ce tinde sa fie mai fericita. Conform unui studiu din iulie 2011 publicat in Journal of Personality and Social Psychology arata ca prezenta animalelor de companie conduce la o stima de sine mai mare, la sentimentul de apartenenta si de a conferi un sens vietii. Animalele de companie au acelasi efect de a elimina sentimentul de respingere ca si prietenii. Fericirea este foarte prezenta in SUA daca judecam dupa faptul ca doua treimi din proprietarii de case au cel putin un animal de companie.
3.Fii recunoscator! Studiile arata ca persoanele care scriu saptamanal cel putin 3 lucruri bune care li s-au intamplat sunt mai fericiti. Gandirea pozitiva chiar are legatura cu fericirea. De asemenea, cei care au scris cuvinte de recunostinta fata de altii s-au dovedit a fi mai fericiti, chiar daca nu au trimis niciodata scrisorile destinatarilor.
4.Practica altruismul. Cercetarile demonstreaza ca cei care dau bani celor saraci sunt mai fericiti. De asemenea, cei care fac diverse actiuni de voluntariat traiesc mai mult. Altruismul ajuta si casnicia : se arata ca, statistic, cei altruisti au relatii si casnicii mai fericite.
5.Fii nostalgic/nostalgica! Persoanele sociabile, active si extroverte sunt tipuri de personalitate mai fericita. Daca nu acesta este temperamentul tau, nu il poti schimba dar exista ceva ce poti face : sa privesti trecutul in culori mai roz. Studiile au demonstrat ca extrovertii isi datoreaza surplusul de fericire faptului ca privesc in trecut cu nostalgie, savurand momentele fericite care au fost si privind mai optimist clipele rele ce au trecut.
6.Fa sex! Pare un cliseu dar momentele de satisfactie pe care le traiesti sunt legate de fericirea de zi cu zi. Femeile intrate la menopauza care au avut o viata sexuala satisfacatoare sunt mai fericite, in timp ce, de asemenea, s-a constatat o ameliorare a anxietatii personalitatilor nevrotice atunci cand viata lor sexuala merge mai bine. La fel, tandretea fizica confera un plus de fericire si barbatilor.
7.Nu te concentra asupra fericirii! Un studiu realizat in mai 2011 arata ca persoanele care se concentreaza prea mult asupra fericirii proprii sunt mai putin fericite. Studiul dezvaluie ca tocmai femeile care valorizeaza mai mult fericirea si sunt mai atente la ea au probleme in a fi fericite. Probabil ca aceste persoane isi fixeaza fericirii standarde prea inalte pentru a le putea atinge. Ar trebui sa ne concentram asupra lucrurilor care ne fac cu adevarat fericiti, cum ar fi prietenii si familia. Asta nu inseamna ca e o cauza pierduta cu cat iti doresti mai mult sa fii fericit, dar se pare ca aceste persoane isi doresc mai mult activitatile in sine care confera  fericire decat fericirea insasi.
Sursa : Livescience.com, Stephanie Pappas, LiveScience Senior Writer, 15 decembrie 2011



Fericirea este in genele femeilor

Un nou studiu realizat de Henian Chen si colegii sai de la Universitatea din Florida de Sud arata ca un nivel scazut al genei MAOA la femei confera femeilor o stare de bine dar nu produce acelasi efect la barbati. Este vorba despre aceeasi gena care confera agresivitate barbatilor. Este “gena fericirii” pentru femei.
MAOA controleaza activitatea unei enzime care elibereaza dopamina, serotonina si alte chimicale responsabile de starea de bine, de fericire. Un nivel scazut al MAOA conduce la un nivel mai mare de monoamine care permit eliberarea unei cantitati mai mari de neurotransmitatori ce dau starea de fericire.
Concluzia este surprinzatoare pentru ca gena MAOA a fost mereu legata de aspecte negative precum alcoolismul, agresivitatea si comportamentele antisociale iar acum s-a descoperit o fata pozitiva a acesteia.
Doamnelor, fericirea este, asadar, in fiecare dintre dumneavoastra. Lasati-o sa fie!
Sursa : American Psychological Association, 31 august 2012

Forma paharului influenteaza cat de repede bem alcoolul

Conform studiilor realizate de cercetatori de la Universitatea din Bristol, UK, forma paharului din care bem alcool influenteaza cat de repede, si in consecinta, cat de mult alcool bem. Experimentul realizat pe 160 persoane cu varste intre 18 si 40 ani a aratat ca nu acelasi lucru se intampla si in cazul bauturilor nealcoolice. Experimentele au demonstrat ca bem mai mult alcool atunci cand il consumam din pahare care au forme decat atunci cand bautura este servita in pahare care au marginile drepte. Cercetarile lor au aratat de asemenea ca acest lucru se intampla deoarece este greu sa evaluezi corect cat alcool este in paharele cu margini curbe deoarece nu putem evalua corect unde este mijlocul cantitatii.
Concluziile, conform cercetatorilor respectivi, dr.Angela Attwood si colegii ei, pot ajuta in incercarea de a controla consumul de alcool, recomandand servirea bauturilor in pahare drepte.
Sursa : Science Daily, 31 august 2012

sâmbătă, 1 septembrie 2012

Beneficii si dezavantaje ale civilizatiei

Ideea ca orice lucru din univers are atat o fateta pozitiva, cat si una negativa este veche. Atat de veche, amintind doar de yin-yang-ul chinezesc, incat ne minunam mereu cum de oamenii antichitatii stiau o gramada de lucruri pe care noi le-am descoperit abia recent iar altele inca urmeaza sa le descoperim. Fiecare lucru pe care-l facem are atat efecte pozitive, cat si unele negative, fiind aproape imposibil de cuantificat care dintre ele prevaleaza. In acest context, ceea ce conteaza si va decide pentru fiecare dintre noi cum sa procedam este importanta fiecarui aspect pentru fiecare dintre noi si unghiul strict personal de vedere. Asadar, este o chestiune de alegere personala.
Daca urmaresti informatiile stiintifice actualizate, constati ca negativul si pozitivul sunt prezente in toate descoperirile stiintifice. Civilizatia si dezvoltarea cunoasterii aduc beneficii dar si dezavantaje.
Din motive personale am cautat informatii despre necesitatea si beneficiile circumciziei, o tema medicala pediatrica extrem de actuala avand in vedere ca in 90% dintre cazuri pediatrii constata la baietei o fimoza si recomanda in procent la fel de mare operatia de fimoza, adica circumcizia. Ea se practica religios si cultural la evrei inca de la nasterea baietelului dar inclin sa cred ca, cel putin la origine, a avut motive medicale, nu doar culturale. Gasesc un articol al unui medic pediatru roman, un articol singular dar care m-a convins prin acuratetea si corectitudinea informatiei oferita, in care se pledeaza contra circumciziei. El explica faptul ca este normal ca glandul sa nu se decaloteze pana spre perioada pubertatii cand interventia hormonilor face acest lucru posibil si necesar, ca acest lucru are rolul de a proteja impotriva infectiilor si microbilor ce ar putea patrunde si ca operatia de fimoza se recomanda doar daca intervin infectii urinare sau legate de zona genitala. Pe de alta parte, Scientific American publica recomandarea recenta (august 2012) facuta de Asociatia Pediatrilor americani care au decis in urma unor studii facute timp de 15 ani ca circumcizia este recomandata inca de la nastere deoarece previne aparitia de infectii urinare, de contaminare cu SIDA sau HPV, previne cancerul si contractarea de boli de transmitere sexuala, considerand ca este un mijloc de a preveni raspandirea SIDA in tarile Africane, de exemplu, dar nu numai, si ca va recomanda sistemului de asigurari medicale sa fie inclusa in pachetele medicale oferite, lasand la latitudinea mamelor daca vor face circumcizia fiului lor la nastere sau nu (acum operatia aceasta fiind considerata scumpa, aproximativ 600 dolari, pentru ca parintii sa si-o permita daca o doresc). Ce sa consideram ca este mai bine? Sa lasam natura, asa cum i-a creat pe baietei pana spre pubertate, sa isi vada de ale ei, sau sa intervenim impotriva naturii si sa consideram ca evreii stiau in intelepciunea lor de ce isi circumcid copiii la nastere? Beneficii si dezavantaje. Este mai bine sa preintampini asumandu-ti riscul aferent oricarei interventii chirurgicale sau sa iti asumi doar riscul ca fiul tau sa dobandeasca mai tarziu diverse infectii si infectari posibile? Este o chestiune de optiune personala. Este ca atunci cand spui ca in orice moment ar putea sa iti cada o caramida in cap si sa mori subit sau ca probabilitatea ca un asteroid sa loveasca pamantul, cu toate ca pana acum nu a facut-o, este destul de mare. Noi, de obicei, intervenim doar atunci cand probabilitatea respectiva este suficient de mare pentru a ne asuma un asemenea risc.
Un alt exemplu recent se refera la faptul ca omenirea civilizata s-a straduit atat de mult sa creasca nivelul de igiena al oamenilor, aratand necesitatea igienei si beneficiile de preventie a dobandirii bolilor. Astazi, studii recente publicate tot in Scientific American, arata ca s-ar putea ca excesul de igiena sa fie cauza unor boli. Cercetarea respectiva subliniaza ca viermii intestinali de care am reusit sa scapam in lumea civilizata si pe care ii suprimam cu medicamente imediat ce constatam ca apar, au un rol benefic in intarirea sistemului nostru imunitar si ca, in acest sens, reduc sau elimina neplaceri precum colita intestinala si chiar aparitia de alergii, stiut fiind ca populatia civilizata de azi sufera de diverse alergii in procent mare, lucru nemaiintalnit pana acum. Beneficii si dezavantaje. Sa ne infectam deliberat cu viermi intestinali pentru a nu suferi de alte lucruri grave sau sa urmam indemnurile inca prezente peste tot de a ne spala manutele cu sapun si apa multa tot timpul inainte de a manca sau de a le introduce in gura?  Este o chestiune de optiune personala. Singurul lucru pe care l-as spune ca fiind valabil pentru toti este ca tot ce este in exces este daunator si aceasta este tot din intelepciunea milenara a omenirii si nu o descoperire recenta.
Voi merge mai departe si voi spune ca antibioticele au oferit, prin aparitia lor, atatea beneficii omenirii si au salvat atat de multe vieti incat nu ne-ar putea trece prin cap faptul ca au si o parte daunatoare. Dar, trecand peste clasicele reactii adverse posibile pe care le are orice medicament dar care nu mai conteaza atunci cand viata ta depinde de acel antibiotic, va voi spune ca alte studii recente constata ca folosirea pe scara larga a antibioticelor a condus tocmai la ineficienta lor. Faptul ca antibioticele consumate curent de omenire au trecut in apele terestre, soluri, chiar si mari a facut ca lighioanele care ne imbolnavesc, stafilococi, coci, bacterii si germeni pozitivi si negativi sa se adapteze si sa nu mai raspunda la o plaja larga de antibiotice. Articolul preciza ca dintre cele 101 mutatii genetice suferite de germenii prezenti in sol si constatate pe toate continentele, peste jumatate erau necunoscute pana la acest moment si, deci, sunt de data recenta aparute. Acest lucru inseamna ca nu mai depinde de fiecare dintre noi daca raspundem la un antibiotic sau altul pe care l-am folosit mai mult, ci ca nimeni nu va mai raspunde la acele antibiotice la care bacteriile s-au adaptat. Omenirea raspunde cu noi clase de antibiotice pe care le descopera dar sanatatea noastra si mortalitatea depinde de raspunsul la intrebarea : care e mai iute, omul sau bacteria? Noi luptam mai ales prin inteligenta, ele prin natura. Mi-e teama sa duc rationamentul acesta la capat caci natura a fost arareori invinsa chiar si de inteligenta. Tot ce pot spera este ca omul nu va infrange total propria natura spre a-i da sansa sa se adapteze si in mod natural (subliniez “si” pentru a nu se intelege ca pledez pentru moartea a generatii intregi de oameni numai pentru a reusi sa ne adaptam in acel rastimp). Cu toate ca, dupa cum se vede, noi nu numai ca suntem din ce in ce mai artificiali, dar chiar preferam artificialul in detrimentul naturalului deja ca o optiune culturala si la moda (a se vedea inclusiv preferinta pentru silicoanele care iti umfla ca pe un balon nu numai sanii, ci si ochii care se bulbuca la vederea lor de catre sexul masculin).
Ce alte noutati stiintifice sa va mai descriu pentru a sprijini afirmatia mea ca tot raul spre bine (cum spune o veche vorba din popor) sau ca toate sunt si bune, sunt si rele, sau ca nu le poti avea pe toate (cum spune alta vorba populara), sau ca orice lucru bun are si o parte rea, dupa cum orice lucru rau are si o parte buna? Se pare ca realmente contrariile se atrag, se presupun reciproc si nu pot una fara alta. Si filosofic vorbind, nu ai cum concepe raul fara bine si binele fara rau, caci nu ai repere, deci nu poate exista una fara alta. Iar daca civilizatia de care ne bucuram si suntem mandri pana peste are si ea beneficiile si dezavantajele ei, lucru ce asa este si nu poate fi altfel, atunci pot doar spera si sa va urez “rau cat mai benefic si bine cat mai mult” in asteptarea unei lumi mai bune, cu toate ca marele filosof Leibniz spunea ca aceasta este “cea mai buna dintre lumile posibile”. (Deh, nemtii astia care cred ca sunt singuri in univers! Poate a lor e cea mai buna, ca a noastra sigur nu e!)


Cei informati sunt nu doar puternici, ci si vesnici

Citesc intamplator mai deunazi faptul ca s-a descoperit gena care este responsabila de sanatatea si tineretea noastra vesnica. Ca mai toate articolele din univers, si acesta dadea ca certa noutatea stiintifica si ca o stire bomba. A trebuit sa merg la sursa, si anume PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the United State of America), pentru a afla cum stau lucrurile. S-au facut cercetari si experimente in incercarea de a afla ce au anumite forme de viata care le permite sa se regenereze si mamiferele, in special oamenii, nu au. Au constatat ca exista o componenta ADN pe care ei o denumesc p21 care, daca este eliminata, permite organelor si corpului sa se regenereze. Experimentele facute pe un soarece de laborator au evidentiat ca, prin extragerea acestei p21, urechile amputate ale soarecelui au crescut la loc. Cercetatorii avertizeaza insa ca nu doar aceasta p21 este implicata in problematica, deci nu s-a descoperit gena care face posibila regenerarea ca si cum o data aflata, fiind singura si sigura, nu mai putem decat sa ne regeneram sigur, si nu doar acestea sunt consecintele eliminarii lui p21 caci, se pare, aceasta are un rol major  in alte procese esentiale pentru viata mamiferelor, in speta a oamenilor. Asadar, tot ceea ce se poate spune cu precizie este ca cercetarea in domeniu avanseaza cu pasi repezi si ca genetica va fi fara indoiala stiinta viitorului uman.
Eu sunt satula de dezinformare. Dumneavoastra nu? Pentru ca dezinformare nu se numeste doar situatia in care esti mintit, ti se spune contrariul a ceea ce este in realitate, ci si atunci cand informezi doar partial si adaugi speculatii si comentarii care iti apartin, care nu sunt certe si certificate si, in plus, induc spre concluzii false. Daca ceea ce eu am spus acum este inteles si acceptat de toata lumea, atunci va invit in continuare sa realizati cat de dezinformati suntem non-stop, zi de zi, ceas de ceas, secunda cu secunda. Nu fac un proces de intentie mass mediei sau celor care comunica mai multor persoane pentru simplul motiv ca, evident, nu toate dezinformarile pe care le traim sunt facute cu intentie, cu rea intentie mai ales. Pur si simplu uneori e vorba de prostie, de lipsa de informare, de lipsa de profesionalism, de neseriozitate, de grandomanie, de orgoliu etc. Oricare din defectele omenesti. Eu doar avertizez ca ochii si urechile noastre, dar mai ales mintea, trebuie sa fie la fel de non stop deschise bine pentru a evita cat mai multe dintre situatiile de dezinformare in care cadem victima. Si, va rog, nu ma intrebati de ce e asa de rau ca mai suntem si dezinformati caci in cazul acesta discutia este inutila si se incheie aici.
Presupunand ca nu considerati neglijabile efectele dezinformarii, voi merge mai departe si va voi spune ca, daca nu fac un proces de intentie mass mediei, sigur fac unul celor implicati la nivel decizional in soarta invatamantului in general si a invatamantului romanesc in special. Pentru ca va intreb : cine este mai usor de manipulat? Unul educat si instruit sau unul prost si neinformat? Cred ca raspunsul este evident. Asadar, cineva ne vrea sau ne tine prosti, prost scoliti si neinformati pentru ca suntem mai usor de dezinformat si de manipulat? Nu toti cei implicati in deciziile privind scoala sunt constienti de acest lucru si raul pe care il fac. Dar ei sunt vinovati pentru ca au puterea deciziilor si raspunderea pentru decizii trebuie asumata. Atunci cand ai mai multa putere decat ceilalti, esti sef, iei decizii, hotarasti destine, ai avantaje, automat ai si mai multa raspundere decat ceilalti. De aceea s-a inventat, de exemplu, legea raspunderii ministeriale, macar ca nu se aplica pe la noi. Revenind, constienti sau nu, acesti oameni au raspunderea, deci sunt vinovati. Desigur, vinovatia este diferita in functie tocmai de gradul lor de constienta. Cel care deliberat vrea sa tina “prostimea”, cum se spune, in prostie si pe viitor, este mai vinovat decat cel care executa ordine si planuri fara sa stie care este scopul si care consecintele. De aceea, profesorul care nu-si face treaba la scoala este si el vinovat ca tine poporul in umbra necunoasterii dar este mai putin vinovat decat cel care le da salarii mizere si care stie ca in acest fel incita profesorii la a spune bancuri la orele de curs. Daca profesorii sunt platiti la nivel de paznici de insitutii de stat, atunci le inteleg revolta de a face doar sa fie paznici la orele de curs. Repet, ei sunt vinovati, dar nu la fel de tare, au circumstante atenuante caci cine traieste in lipsuri si nevoi, incepe sa aiba el insusi lipsuri. Iar guvernul care da salarii mizere profesorilor este vinovat dar nu la fel de vinovat ca cei care le impun o astfel de reducere de cheltuiala bugetara pe motiv ca deficitul bugetar e prea mare si economia pe butuci. Ei sunt mai vinovati pentru ca ei stiu ca subfinantarea invatamantului da nastere la prosti si cu toate acestea o cer. O fac ei cu intentii malefice sau din interese economice? Inclin sa cred ca nu sunt asa destepti incat sa isi permita intentii malefice. Au scopuri economice. Da. Dar cei care i-au trimis sa urmareasca asemenea scopuri economice stiu ei oare ca in acest fel forteaza omenirea sa ramana proasta? Da. Eu cred ca stiu si o fac malefic. De ce aceasta convingere a mea? Pentru simplul motiv ca ei sunt cei cativa puternici ai lumii, care detin averea lumii si care stiu ca pentru a-si pastra puterea ierarhia nu trebuie sa se schimbe. Daca oamenii ar deveni brusc in majoritatea lor destepti si informati, nu numai ca s-ar revolta si ar putea misca lumea, dar ar putea deveni ei insisi puternici, mai puternici decat cei puternici de azi. In plus, omenirea are resurse limitate. Daca la resurse ar avea acces mai mare mai multi dintre oameni, atunci ele nu ar mai ajunge prea curand si, oricum, nu ar mai ajunge pe deplin in conturile celor care conduc lumea, asa cum am stabilit deja, malefic. Prin urmare, cei de acolo de sus (nu Cel de sus) au tot interesul sa fim prosti si deci saraci. Asta insa nu scuza guvernele natange care nu au inteles nici acum ca avutia unui popor si sansa lui de a prospera sta in desteptaciunea oamenilor sai. Singurul care pare ca a inteles ceva si a schimbat mult favorabil finantarea invatamantului a fost Tariceanu. Dar nici el nu a facut-o pana la capat pentru ca unui muribund trebuie sa ii dai multa hrana si sange pentru a ajunge nu numai sa-si revina, ci si sa mute muntii din loc. Pomparea extrema, chiar excesiva a invatamantului ar misca muntii din loc chiar daca parte din aceste resurse s-ar pierde si papa in interes personal (ca asa e romanul invatat) caci picaturile pierdute din ocean nu ar putea sa faca valul sa nu vina. Iar daca acest val ar veni, am fi toti nu doar  mai destepti, dar mai ales mai bogati. Este legic. Dar cine sa destepte muritorii guvernanti? Sunt si ei oameni de rand, cu familie numeroasa, cu remuneratie dupa buget, cu slabiciuni si micimi de caracter specifice prostului care nu e prost destul daca nu e si fudul. Ca doar obrazul subtire cu cheltuiala se tine si fite de Saint Tropez, Mallorca sau Monaco.
Care e legatura cu stirea despre gena p21? Pai credeti ca daca s-ar descoperi cu precizie o astfel de gena care ne-ar face pe toti vesnic tineri si sanatosi ea ar umbla din gura-n gura prin prostime?  Unii vor vrea sa fie doar ei tineri si frumosi si, in plus, cum ne-ar ajunge resursele daca toti am fi vesnici si ne-am mai si inmulti? Tineretea fara batranete si viata fara de moarte doar in ceea ce stim vom gasi caci prin asta vom fi vesnic in memoria celor ce vor urma. Cei informati sunt nu doar puternici, ci si vesnici - in sensul memoriei viitorului.

vineri, 13 iulie 2012

Fara indoiala !

Nici nu incape indoiala ce voi face pe 29 iulie anul acesta. Voi merge la vot si voi vota DA pentru demiterea lui Basescu. Si daca nu ar fi fost atat de ticalos, tot asa as fi votat. A stat prea mult la Cotroceni pentru a putea vorbi despre o democratie sanatoasa. A stat 8 ani deja. Nici presedintii americani nu au stat mai mult de 8 ani vreodata in fruntea statului iar acolo democratia ar fi in mai putin pericol decat la noi in cazul in care ar fi stat vreunul mai mult. Cu o asa traditie democratica in spate, SUA nu s-ar face bucati. La noi, a fost de ajuns ca Basescu sa stea primii 5 ani ca toate valorile si principiile democratice sa fie amenintate serios. Daca-i mai dati 2 ani, fragila noastra democratie s-ar duce pe apa sambetei cu toate sansele noastre cu tot, asa mici cum sunt ele. Cineva ma intreba "si daca vine altul crezi ca noi o sa traim mai bine?" Poate nu, poate da. Dar macar asa mai avem o sansa. Iar eu l-am intrebat "si daca nu vine altul, crezi ca noi o sa traim mai bine?" Desigur, nu avea raspuns pentru ca daca nu ne-a fost mai bine cu cineva 8 ani, e clar ca nu ne va fi mai bine nici urmatorii 2 ani cat ar mai fi avut din mandatul prezidential.
Asadar, nu am nicio indoiala in privinta alegerii mele. In fond, eu nu am de ales pe 29 intre cineva si altcineva. Eu am de ales intre cineva si acelasi cineva in doua posturi diferite : la Cotroceni sau la el acasa. (Sper ca nu in casa din Mihaileanu pe care si-a dat-o singur abuziv din fondul de case ale statului, in timp ce atatea familii de tineri ce reprezinta viitorul nostru nu au unde sa stea si asta nu pentru ca sunt puturosi sau cu ochii bulbucati si cu botul rujat). Chiar ma mir ca a spus asta nu de mult timp despre functionarii (functionarele) care isi cereau salariul pentru ca ma intreb cum de nu s-a gandit instantaneu ca botul umflat de botox si ochii bulbucati de farduri groase, groase si gene false le are chiar fiica sa EBA. Eu la asta m-am gandit. In plus, i se potrivea si chestia cu puturosenia caci nici cartea nu i-a placut, nici cu munca nu s-a omorat. Ei ii place in club. Acolo se simte ca pestele in apa. Iar eu o sa ma simt ca unul pe uscat in propria tara daca romanii vor sta acasa impasibili pe 29 iulie si nu vor iesi sa stampileze un mare DA.

joi, 28 iunie 2012

Fii serios ! Memento mori !

De cate ori in viata asta am spus, fiecare dintre noi, ca nu se mai poate!? De cate ori in viata asta am luat-o de la capat si am continuat sa speram!? De prea multe ori as spune eu acum. Atunci cand toate merg foarte greu, atunci cand traiesti sentimentul ca impingi cu toate fortele tale lucrurile inainte si abia se misca putin pentru ca ceva sta ca piedica, imbatranesti inainte de vreme, iti pierzi inocenta si uiti copilul din tine, te ranesti incurabil si iti terfelesti neuroni pe care nu-i mai recuperezi nicicand. Viata nu poate fi usoara. Dar cand pentru unii din oamenii planetei ea este atat de grea incat atarna ca o piatra de moara de gatul lor, atunci te intrebi de ce toate astea si mai ales pentru ce. De obicei, pentru o viata mai buna sau buna a copiilor, pentru a nu-ti pierde stima de sine, pentru a trai o mica bucurie intruchipata de o vacanta. Dar daca acea vacanta ai obtinut-o dupa si prin eforturi uriase din partea ta, parca nu te poti bucura senin, linistit de ea. Odihna cea binemeritata nu vine pur si simplu. Esti prea conectat la existenta cotidiana si lupta cu ea pentru a mai putea sa te relaxezi. Una din problemele noastre curente este ca nu ne putem relaxa. De aici si marile boli, uratenia, moartea. Si fiecare dintre noi gandeste firesc ca nu este drept. Daca ai facut tot ce trebuia si cu toate astea viata ta e tot grea si stresanta, orice ai face, atunci nu ai cum sa nu gandesti ca nu e drept. Dar nimeni in jur nu te aude. Sunt prea multe strigate ca vocea ta sa se mai distinga. Si daca pentru toate astea nu e vina ta, nu tu esti cauza relelor din lume, nu tu pui piedici vietii tale, atunci chiar e ca si cum e fara speranta. Pentru noi, romanii, nu noi suntem cauza relelor noastre. Noi depindem in fiecare zi de pietrele de moara pe care altii ni le atarna de gat. Si te zbati in van precum un peste aruncat pe uscat fiindca, orice ai face, nu gasesti drumul catre apa. Apa vietii.
Iata de ce urasc politicienii sau, mai bine zis, pe cei care fac politica la noi, de care nu au loc sa faca adevarata politica unii ca noi care au ceva de zis, care pot face ceva, care sunt competenti intr-un domeniu, care au bun simt, care nu au tupeu, care au masura si echilibru, care traiesc aici si acum, care stiu ce inseamna viata reala, care vor sa faca ceva, care ar face lucrurile dupa legile lucrurilor si nu dupa interese de grup mafiot, care inteleg ca daca lucrurile merg pe fagasul legic al lor atunci e bine pentru toata lumea si nu doar pentru unii, care cred ca orice om chiar are drepturi si mai ales dreptul la viata si la demnitate, care cred ca orice om are dreptul la sanse egale, intr-un cuvant care cred in adevaratele valori ale liberalismului clasic asa cum s-a afirmat el in istoria zbuciumata a lumii. Dincolo de un partid sau altul care la noi si-a luat titulatura de liberal exista aceste valori liberale ce au prins radacini in tari cu traditie. La noi, totul nu e decat mascarada si propaganda. Cei care ne conduc destinele, nu azi sau ieri ci in general, au dovedit ca nu cred in aceste valori. Si asta pentru ca ei insisi nu au valoare. Daca la noi, lumea nu ar fi cu susul in jos, ei nu si-ar gasi locul acolo unde sunt pentru ca nu au valoare. Si atunci, aceasta lume stramba le convine fiindca le confera tot ceea ce au si altfel nu ar avea. Intr-o lume normala ei ar fi periferia societatii.
Dar daca ar fi sa aleg intre personaje precum Basescu si Nastase, si viata democratica te obliga sa alegi o data la patru ani, as alege fara dubii personajul gen Nastase. E simplu. Personajul gen Basescu in sine nu are nicio valoare. Nu are merite, nu are scoala, nu are competente, nu are caracter, nu are valori, nu are principii. E doar un smecher cu instincte. Personajul gen Nastase este un smecher titrat cu adevarat, are o cultura, are o cariera, are competente, are unele principii, are ceva caracter. Nu este perfect. A facut jocul grupului ce l-a propulsat, a platit datoriile catre mafiotii din grupul sau, a acumulat avere mai multa decat ii este permis unui om sa obtina pe cai legale, dar atunci cand a avut in maini destinele noastre a condus in asa fel incat drumul sau ducea catre binele general. Actiunile si caile sale ca prim ministru au generat prosperitate pentru toti. Iata de ce nu as avea indoieli.
Sa ne intelegem, eu nu pledez pentru a ierta greselile cuiva. Prin urmare, nu-l iert pe Nastase pentru ce a facut si nu trebuia sa faca. Eu spun doar ca merita respect si ca daca ar trebui sa aleg, aleg pe cel mai bun pentru noi. Eu spun de asemenea ca daca nu il iert pe Nastase, nu il iert nici pe Basescu. Si el a gresit. Si anume fundamental pentru noi. Il plus, in opinia mea, nu merita respect, nu are calitati sau valente benefice. Are doar valente malefice. Si atunci, ma intreb, el de ce nu plateste greselile sale? De ce nu plateste Udrea, de ce nu Boc, de ce nu plateste Iliescu, de ce nu Stolojan, de ce nu Vanghelie, de ce nu Negoita, de ce nu Blejnar si lista e prea lunga pentru a o continua. Este vorba despre toti cei despre care presa a scris de-a lungul timpului ca ne-au gresit cu ceva. Dreptatea inseamna ca fiecare sa primeasca ceea ce merita. Dreptatea sociala inseamna ca toti sa primeasca ceea ce merita. Nu doar unii. Noi trebuie sa primim ceea ce meritam : dreptul la viata si demnitate. Ei trebuie sa primeasca ceea ce merita : plata pentru daunele produse de ei. Ei au bagat mana in buzunarul nostru, al tuturor, pentru a da unora din grup. Asta se cheama furt. Se vrea un fel de haiducie dar una contra naturii : iei de la saraci si dai la bogati. Furtul se pedepseste si trebuie pedepsit. Altfel, dupa modelul “pestele de la cap se impute”, vor fi un indemn pentru toti sa fure. Ceea ce s-a si intamplat. Romanii au supravietuit pentru ca au furat. Fiecare ce a putut. Iar cand e vorba de curatare, se curata de la coada, incepe cu noi, cei mai slabi. Nu e drept. Nu e dreptate sociala. Curatarea trebuie sa se faca in ordinea imputirii caci duhoarea prea mare de la capul pestelui nu te lasa sa respiri si pentru un aer igienic trebuie sa suprimi duhoarea inainte de orice. Daca vreti ecologie, atunci asta este ecologie : curatati duhoarea din cap, igienizati atmosfera. Si toate vor intra pe fagasul normal si in firescul decurgerii acestei vieti.
Nu, nu sunt adepta lui Dan Diaconescu. El nu este decat un bluf. Este un balon de sapun ce face poc la prima atingere de putere. Dati-i puterea si veti vedea. Un om de caracterul lui, lipsit de principii si respect fata de om (doar prin lipsa de respect se pot explica emisiunile lui penibile si scandaloase) nu poate fi calea catre normalitate si prosperitate pentru noi. Cei care inca mai cred asta se mint pe ei insisi pentru ca au nevoie sa creada in ceva si nu mai au in ce. Oameni buni, mai bine in Dumnezeu! Cel putin Dumnezeu e intangibil si, precum in pariul lui Pascal, daca chiar exista, aveti doar de castigat iar daca nu exista, nu ati pierdut nimic.
Dupa toate astea ne intrebam firesc ce e de facut. Aia nu, aia nu ! Ceva trebuie sa fie ! Un singur lucru ne poate salva : sa fim seriosi !!! Nu avem alta sansa in lumea noastra. Daca mai exista un sambure de speranta si posibilitate pentru noi, atunci asta inseamna sa fim seriosi. O data cu seriozitatea de care vorbesc vin toate : nu mai putem fi manipulati, nu mai pot sa ne ia drepturile caci ne batem pentru ele si cand suntem multi nu ne pot razbi, nu ii mai lasam sa ne fure caci daca o fac strangem semnaturi pana epuizam Romania si cu ele cerem procurorilor sa isi faca cu adevarat datoria fata de noi, nu fata de ei, nu mai dau legi strambe caci noi, seriosi, stim ce e bine pentru noi, nu mai fac ce vor caci trebuie sa ne dea socoteala noua, celor multi si seriosi, hotarati, nu mai imping Romania spre dezastru caci noi, multi si seriosi, putem carmi barca spre directia opusa. Sa fii serios inseamna sa te gandesti cu adevarat la tine si la copiii tai, sa vrei sa le dai o sansa si anume sanse egale, nu doar pentru unii, sa iti faci treaba ta bine acolo unde esti si sa ai curaj sa arati cand altii nu-si fac treaba, inseamna sa nu mai fii slugarnic pentru o firimitura pe care o primesti, inseamna sa ai demnitate, sa fii om, sa ai caracter, sa ai nazuinte, sa vrei ceva de la viata ta si a familiei tale, sa ai asteptari de la ceilalti si de la tine, sa nu accepti orice, sa nu crezi ca “merge si-asa”, sa nu furi, sa nu minti, sa nu inseli, sa fii drept. In fond, daca nu dai doi bani pe tine si viata ta, daca esti o mizerie de om, daca nu esti serios , cu alte cuvinte, la ce bun te mai murdaresti pentru putinul pe care ti-l arunca de la masa lor bogata. Daca viata ta este aceasta neinsemnata si mizera trecere fara rost prin lume, atunci la ce bun? Oricum nu contezi, oricum vei muri iar in urma ta, din tine, nu ramane nimic si nimeni nu va vorbi frumos si cu respect de tine. “Memento mori”! Unii mai destepti ca noi, dintre Sfintii Parinti de data asta, spuneau mereu ca amintirea faptului ca vei muri trebuie sa fie o practica continua pentru ca astfel iti vei curata constiinta, vei fi mai bun, mai eficient si te vei gandi de mai multe ori inainte sa faci ceva rau. Tot ce conteaza dupa ce oasele tale se fac tarana este ce ai facut maret si dainuitor, este ce ai facut bine, este ce ganduri vor avea despre tine ceilalti. Daca nimic din toate astea, atunci nu ai existat deloc. Daca tot traiesti si ai o sansa sa fii nemuritor prin ceea ce lasi in urma, atunci nu te irosi! Fii serios!
Si inca ceva! Ai aflat ca banii nu aduc fericirea? Nu e o vorba din batrani. Cercetari numeroase de specialitate arata ca lucrurile cumparate cu banii tai nu aduc decat o satisfactie mica si vremelnica. Daca reusesti sa iti cumperi masina visata si te bucuri in mod evident dar apoi afli ca fiul tau e bolnav, sau sotia de insala, sau prietenii tai te barfesc de rau si trebuie sa renunti la ei, sau mama ta pateste ceva sau te reneaga, sau seful tau iti va arata ca nu te apreciaza, sau te simti singur si neiubit, sau multe altele ce pot fi in viata oricui, atunci vei vedea ca esti mizerabil de nefericit si ca masina cea noua nu poate acoperi cu bucuria ei nici macar o mica parte din aceasta nefericire. Cei bogati sunt la fel de nefericiti ca cei saraci. Diferenta e doar de imagine. De aceea, incearca sa fii fericit. Daca poti castiga bani fara sa-i furi si lezezi pe ceilalti, fa-o caci vei avea mici satisfactii. Daca pentru banii tai trebuie sa minti, sa furi, sa inseli, nu o face caci problemele, incurcaturile  si insatisfactiile pe care aceste lucruri le aduc cu sine sunt infinit mai mari decat satisfactiile mici pe care diverse bunuri materiale ti le pot aduce. Cerceteaza daca nu crezi cu toate ca ar fi de ajuns sa privesti mai atent la cei bogati si la viata lor si a familiei lor ca sa intelegi. E bine sa ai comfort material si pentru asta trebuie sa te ocupi, sa fii serios, dar daca pentru a obtine asta trebuie sa-ti sacrifici sufletul si toate principiile sale, atunci renunta caci vei fi nu doar nefericit, ci si chinuit in launtrul tau iar acest chin e moarte sigura. Nu iti chema moartea! Doar aminteste-ti ca vei muri! Fii serios! Memento mori!