vineri, 20 aprilie 2012

Ce se intampla cand partenerul/partenera te insala

De cele mai multe ori, la un moment dat, in cadrul unei relatii de cuplu intervine o aventura extraconjugala fie din partea ei, fie din partea lui. Ceea ce trebuie stiut de la inceput este daca aceasta aventura este una de o noapte cum se spune (de scurta durata) sau este chiar o relatie. Aceasta pentru ca cele doua tipuri de aventuri extraconjugale au cauze si caracterisitici complet diferite. Am detaliat intr-un articol anterior diferentele dintre barbati si femei in privinta abordarii sexului. Barbatii sunt mult mai preocupati de sex decat femeile si asta inseamna ca in cazul lor o aventura de o noapte este mult mai fireasca decat in cazul unei femei. De asemenea, asta inseamna ca acea aventura nu a insemnat nimic altceva decat sex. Pur si simplu i-a luat valul in circumstante favorabile unei aventuri de scurta durata. Tocmai de aceea trebuie sa facem distinctia intre cele doua tipuri de aventuri. Ele trebuie abordate diferit.
Primul lucru ce trebuie stabilit insa este ca nu persoana inselata are o problema sau nu este in regula. In astfel de situatii trebuie sa stii ca asta nu inseamna ca esti urat sau urata, prost sau proasta, ca nu ai fi suficient de bun sau de buna. Nu are nici o legatura cu asta. Poate sa fie vorba despre o insuficienta potrivire intre parteneri dar in nici un caz nu trebuie sa iti faci reprosuri in legatura cu tine. Iata de ce este preferabil ca cei doi sa se cunoasca suficient inainte de a lega o relatie de lunga durata. Astfel au ocazia sa afle daca sunt suficient de compatibili pe toate planurile, si mai ales sexual. Fara atractie sexuala, relatia nu poate scapa fara aventuri extraconjugale. Nu vreau sa minimalizez rolul altor aspecte ale persoanltatii noastre care fara indoiala sunt foarte importante intr-o relatie. Dar azi vorbim despre aventurile sexuale si in cazul lor atractia dintre parteneri este prima care are ceva de spus in aceasta privinta. De asemenea, a nu se intelege gresit reciproca si anume ca, daca esti inselat(a), asta inseamna ca nu exista atractie sexuala intre tine si partener(a). Nu! Nu neaparat! O aventura se poate petrece pur si simplu doar fiindca exista o atractie sexuala si fata de alta persoana iar contextul favorizeaza finalizarea ei.
In cazul unei partide ocazionale de sex, am spus deja ca nu reprezinta mai mult decat atat. In general, barbatii sunt spasiti dupa o astfel de aventura si o regreta in cazul in care se afla si asta le pericliteaza relatia la care tin. Daca afli despre o astfel de intamplare este bine sa stii ca asta nu inseamna ca nu te mai iubeste dar e bine sa clarifici lucrurile si sa-i spui foarte direct ce accepti si ce nu de la relatia voastra, in cazul in care vrei sa continui relatia. Unele persoane prefera sa nu vorbeasca despre asta cu nimeni si mai ales cu partenerul. Dar, in opinia mea, este o greseala si intr-un caz si in celalalt pentru ca, pe de o parte, partenerul neavizat in legatura cu greseala  sa va putea considera ca este la adapost si alte experiente similare nu-l vor afecta, iar pe de alta parte, sa suferi in tacere sau chiar sa negi realitatea poate conduce la dezechilibre emotionale puternice care iti pot afecta sanatatea psihica. In cazul in care nu este doar o aventura ci astfel de experimente se repeta, atunci avem de a face cu o problema  caci asta inseamna ca partenerul care insala cauta altceva deci nu este satisfacut de actuala relatie. Aici poate fi vorba pur si simplu de o insuficenta compatibilitate sau atractie sexuala intre parteneri, caz in care fiecare din cei doi au propria implicare in acest esec, poate fi vorba de o problema pe care cel care insala o are in raport cu stima de sine, cu imaginea de sine, cu eventuale complexe de inferioritate, cu serioase probleme fie de moralitate, fie de  personalitate si echilibru psihic  sau chiar, cazuri mai rare, despre o sexualitate exacerbata, anormala. Cu toate acestea, trebuie spus ca in astfel de situatii educatia si nivelul de cultura si  autocontrol au un rol fundamental. Exista persoane cu principii morale puternic inradacinate care reusesc sa controleze oricare din acele aspecte si, oricat de mare ar fi tentatia, nu isi incalca morala. De asemenea, exista persoane capabile de iubire la un nivel atat de profund incat ceea ce pentru majoritatea ar reprezenta tentatii, pentru ei nu exista ca atare, nu le percep ca tentatii mai ales daca au preocupari puternice in alte domenii ce le capteaza atentia majoritar.
In cazul unei aventuri extraconjugale de lunga durata este clar ca relatia pe care o insala nu functioneaza. Este clar ca si-au cautat si poate si-au si gasit implinirea intr-o alta relatie. In astfel de cazuri cel mai bine este ca lucrurile sa ia sfarsit si sa intre pe fagasul normal : fiecare sa ramane cu cine doreste caci in calea iubirii nu te poti pune (si ar fi si pacat). Dar daca este o relatie extraconjugala chiar de termen lung nu inseamna ca cei doi sunt facuti unul pentru celalalt si raman impreuna. De multe ori si aceste relatii continua in virtutea inertiei sau a unor interese din partea amandurora fara ca intre cei doi sa fie un sentiment puternic sau o compatibilitate sporita. Este cel mai des cazul relatiei dintre un barbat mai in varsta, de regula suficient de bogat, si o femeie mai tanara sau mult mai tanara. Ea stim ce vrea. El vrea diversitate caci si-o permite financiar si de multe ori este ca si cum si-ar cumpara o masina noua, mai scumpa, crescand in ochii celor din anturaj atunci cand afiseaza noua achizitie, sau pur si simplu vrea sex pentru ca acasa nu il mai primeste sau nu este de calitatea dorita. Uneori fac greseala sa se casatoreasca si relatia devine un esec , alteori el se intoarce la vechea nevasta si reincepe relatia cu ea ca la inceput indragostit de ea chiar, caci e dezamagit de ceea ce intalnise, crezuse ca e ceva deosebit, ca va trai vesnic dulceata primelor zile si ca e mai grozava. Cand vraja se destrama, realizeaza ca prima cel putin merita respect si a facut multe pentru el, incepe sa vada in sfarsit si sa aprecieze felul in care ea l-a iubit. Se intoarce asadar la “sanul mamei” unde ii este cald si bine si e ferit de lumea cea rea. Sa nu bagatelizam! Cand cineva isi cauta implinirea in alta parte sunt serioase probleme : fie de relationare, fie ale propriei personalitati, fie amandoua. In oricare dintre situatii, partenerul sau partenera sunt direct implicati si joaca un rol. Se spune ca intr-o relatie nu exista un singur vinovat. Si acest lucru este adevarat in sensul ca ambii parteneri au partea lor in felul in care se petrec lucrurile. Dar eu as spune ca nu este nici un vinovat. Fiecare reactioneaza in functie de aspiratii, asteptari, de pregatire, de educatie, de structura genetica  etc. si acela a fost modul in care a putut reactiona.
Pentru a iesi bine dintr-un astfel de impas, indiferent de forma in care esti inselat, trebuie in primul rand sa nu-ti pierzi stima de sine considerand ca nu ai fost suficient de bun(a) sau ca rivala/rivalul este mai bun(a). In al doilea rand, trebuie sa te defocusezi de pe acest eveniment pe alte lucruri importante din viata ta. Nu doar acest aspect conteaza pentru tine. Sigur ca este greu dar trebuie incercat. Viata ta este la fel de valoroasa si nu trebuie risipita sau distrusa. In al treilea rand, nu face din acest eveniment unul de scandal public  fiindca asta nu numai ca nu te va ajuta, ci te va forta la anumite decizii sau gesturi. Incearca sa discuti despre asta cu persoane avizate precum un psiholog sau persoane care la randul lor au trecut prin asta. Si in al patrulea rand dar nu mai putin important nu lua decizii pripite, acorda-ti timp pentru a analiza lucrurile si pentru a decide prin prisma a ceea ce vrei cu adevarat si nu sub presiunea maniei sau a razbunarii sau influentelor celor “bine intentionati”. Tu stii cel mai bine ce iti doresti!

miercuri, 18 aprilie 2012

9 pasi pentru a fi fericit

Fericirea este dorita de toata lumea, fara exceptie. Cercetarile au demonstrat ca nu lucrurile materiale si avutia sunt cele care pot aduce fericirea, ci lucruri mult mai simple, mai aproape de fiecare si pe care le putem avea precum relatiile de calitate cu ceilalti sau constructia unei vieti armonioase. Mai jos descriem cativa pasi necesari a fi urmati pentru a deveni mai fericit decat esti acum :
1.Fii optimist(a). Studii facute in anii’70 au aratat ca cei care au castigat la loterie sume importante erau la fel de nefericiti dupa un an ca inainte de a castiga. Aceasta arata ca indiferent de ce se intampla in viata noastra, bine sau rau, efectul fericirii este doar temporar. Unii dintre noi au o granita a fericirii mai inalta, altii mai joasa si acest lucru s-a demonstrat a fi in parte genetic. Dar depinde de noi in ce priveste cealalta parte a constitutiei noastre daca lucruri mai multe sau mai mari, ori lucruri mai putine sau mai mici ne fac fericiti. Tot ceea ce trebuie sa facem este sa ne schimbam sau imbunatatim atitudinea fata de viata, sa devenim mai optimisti, mai atenti la lucrurile frumoase din viata pentru a fi mai fericiti. Fericirea este o atitudine, si nu atat o stare obiectiva dependenta liniar de lucrurile obiective din jurul nostru.
2.Urmeaza-ti instinctul. Experimente realizate au pus in situatia similara de a alege un poster pentru a-l duce acasa doua grupuri de participanti. Primului grup i s-a cerut sa aleaga dupa o atenta cantarire cu argumente pro si contra posterul, iar celui de-al doilea grup i s-a spus sa isi urmeze instinctul, fara prea multa analiza. La sfarsitul experimentului s-a constatat ca cei din al doilea grup au fost mai fericiti cu alegerea facuta. In viata, unele din deciziile noastre sunt cruciale dar lucrurile se petrec la fel. Ai incredere in simturile tale si nu regreta niciodata alegerile pe care le faci. Traieste aplicand 3 lucruri : alegere, sansa, schimbare. Ai nevoie sa faci alegeri pentru a avea sansa sau viata ta nu se va schimba niciodata.
3.Castiga suficienti bani incat sa iti satisfaci nevoile de baza : hrana, adapost si imbracaminte. In Romania este greu de calculat cat ar trebui sa castigi pentru a acoperi satisfacator aceste nevoi, dar in Statele Unite cifra magica este de 40000 $ pe an. Ceea ce castigi peste aceasta suma, nu sporeste fericirea ta. Daca nevoile fundamentale sunt acoperite corespunzator, ceea ce poate aduce un plus de fericire este un plus de optimism, si nu un plus de bani. O data cu cresterea veniturilor, creste si comfortul, dar nu comfortul este cel care face pe oameni mai fericiti. El ii face mai plictisiti.
4.Fii apropiat(a) de familie si prieteni. Uneori plecam departe de prieteni sau familie pentru un job mai bine platit. Dar ca sa compenseze pierderea, cresterea de salariu ar trebui sa fie uriasa. Din pacate, de cele mai multe ori nu este. Fericirea este adusa de buna relationare cu familia si prietenii, de prezenta lor. Daca trebuie sa te muti in alta parte, macar fa-o intr-un loc in care oamenii au venituri similare cu ale tale caci s-a constatat ca oamenii se simt mai in siguranta din punct de vedere financiar, deci mai fericiti, cand au in preajma oameni care au cam acelasi nivel financiar.
5.Poarta discutii, conversatii profunde, pline de intelesuri. Aceasta statistica s-a realizat in urma unui studiu. Cei care au conversatii mai profunde, despre lucruri importante sunt mai fericiti decat cei care comunica despre nimicuri, maruntisuri.
6.Cauta fericirea, placerea in jobul pe care il ai acum. Multi oameni asteapta sa primeasca acel job care ii face fericiti dar studiile arata ca nu acesta este principal in raport cu fericirea ta. De aceea, cauta lucrurile placute in jobul pe care il ai, ceea ce nu inseamna sa renunti la aspiratii. Doar ca aportul in fericire pe care il aduce acesta in raport cu optimismul si buna relationare este minor.
7.Zambeste. Studiile arata ca atunci cand zambesti dispozitia ta devine mai buna indiferent ca esti sau nu fericit. Asta te face si mai sanatos pentru ca trupul tau stie cand te simti bine. Asa ca zambeste tot timpul ! In plus, daca ai bani suficienti cat sa iti platesti facturile, te poti concentra asupra altor aspecte din viata ta menite sa te faca mai fericit.
8.Iarta ! Tot cercetarile arata ca o atitudine de iertare contribuie la o sanatate mai buna din punct de vedere cardio-vascular. Am putea spune ca iertarea iti vindeca inima. Nu se stie cu precizie cum se produce acest lucru dar se banuieste ca asta se datoreaza faptului ca atitudinea de iertare presupune un nivel de stres scazut in viata noastra.
9.Fa-ti prieteni care iti impartasesc interesele si credintele. Acest lucru te face mai fericit. Cercetari facute in 2010 au constatat ca cei care merg regulat la biserica si acolo si-au facut prieteni apropiati cu care se intalnesc sunt mai fericiti. In comparatie cu ei, cei care merg regulat la biserica dar nu au prieteni apropiati cu care sa impartaseasca idei nu sunt mai fericiti. Concluzia este ca prieteniile apropiate cu oameni cu care ai ce impartasi iti fac viata mai fericita.
Sursa : http://www.wikihow.com, articol scris de Krystle C.

luni, 9 aprilie 2012

Incredibil ! Cum se apara furnicile de boli ! Furnicile lucreaza impreuna in batalia cu fungii diluand infectia in colonie.

Atunci cand un virus periculos contamineaza  parte din populatia umana, se instituie carantina. Cei infectati sunt izolati pentru a nu se raspandi viusul si o armata de oameni de stiinta si medici incearca sa ii dea de capat virusului.
Furnicile procedeaza complet diferit. Cand fungi mortali infecteaza o furnica in colonie, cele sanatoase nu o izoleaza. Se grabesc sa linga fungii furnicii respective inainte ca acestia sa se dezvolte si sa germineze si ii imprastie pe celelalte furnici, cate putin pe fiecare asa incat fiecare sa poata lupta cu fungii. In acest fel, dilueaza infectia asa incat colonia intreaga, impreuna, sa se imunizeze si nu doar unele sau altele dintre furnici. Ceea ce creaza in acest fel este o “imunizare sociala”. Astfel, data viitoare organismele lor sunt gata sa lupte si sa invinga fungii respectivi si se asigura ca societatea supravietuieste, colonia nu este decimata. Este un fel de vaccinare pe modelul pe care il practica si oamenii in cazul anumitor virusi.
Sursa : Scientific American, 3 aprilie 2012, art. scris de Ferris Jabr

joi, 5 aprilie 2012

100 informatii interesante sau ciudate

  1. In medie, un barbat petrece 3100 ore din viata sa barbierindu-se.
  2. In medie, o pesoana mananca 4 paianjeni pe an in timpul somnului.
  3. In medie, un om pierde intre 50 si 100 fire de par pe zi.
  4. Pielea moarta este cauza majoritatii prafului din casa.
  5. Veveritele uita unde au ascuns cam 50% din nucile pe care le aduna.
  6. Prima vesta antiglont a fost inventata de o femeie.
  7. Vremea rece face ca unghiile sa creasca mai repede.
  8. Doar oamenii plang din cauza sentimentelor.
  9. Numele Mohammad este cel mai comun nume din lume.
  10. In medie, unei persoane ii ia 7 minute pentru a adormi.
  11. 1 din 2 milioane oameni mor din cauza caderii din pat.
  12. Daca stomacul uman nu ar produce un nou strat de mucus la fiecare 2 saptamani, s-ar digera complet pe sine.
  13. 75% din oameni se spala incepand cu capul si terminand cu picioarele.
  14. O cincime din publicatiile care apar in Japonia sunt carti comice.
  15. Titanicul a costat 7 milioane de dolari iar filmul despre el 200 milioane dolari.
  16. Anticonceptionalele pentru femei functioneaza si la gorile.
  17. Anticonceptionalele folosite de femei in Egiptul antic erau fecale de crocodil.
  18. O masina Toyota este construita in 13 ore iar una Rolls Royce in 6 luni.
  19. O persoana rade, in medie, de 15 ori pe zi.
  20. Ochiul strutului este mai mare decat creierul sau.
  21. Leul se poate imperechea de 50 ori pe zi.
  22. Mai multe persoane sunt ucise pe an de catre magari decat de catre avioane.
  23. Melcii pot dormi chiar si 3 ani.
  24. 111.111.111 x 111.111.111 = 12.345.678.987.654.321
  25. Zilnic in lume 12 bebelusi sunt dati gresit altor parinti.
  26. Un gandac de bucatarie poate trai cateva saptamani avand capul rupt.
  27. O vaca produce de 200 ori mai multe gaze pe zi decat un om.
  28. Girafa isi poate curata urechile cu limba.
  29. Girafa nu are coarde vocale.
  30. Girafa poate supravietui fara apa mai mult decat camila.
  31. O persoana numita Charles Osborne a sughitat timp de 6 ani.
  32. Orgasmul porcului dureaza 30 minute.
  33. O femeie in Arabia Saudita poate cere divort daca barbatul nu-i aduce cafeaua.
  34. Pentru a mima ca vorbesc in backgroundul unei scene, actorii spun “walla-walla”.
  35. Cu 3000 de ani in urma egiptenii traiau in medie 30 ani.
  36. Conform unei legi britanice din 1845, cei care incercau sa se sinucida aduceau o grava ofensa si riscau chiar spanzuratoarea.
  37. Alunele sunt din aceeasi familie cu piersicile.
  38. Pernele egiptenilor antici erau facute din piatra.
  39. Imparatul aztec Montezuma avea un nepot pe care il chema Cuitlahac, ceea ce insemna “plin de excremente”.
  40. Guma de mestecat contine cauciuc.
  41. Laptele de camila nu se incheaga.
  42. Numele Canada este indian si inseamna “satul cel mare”.
  43. Guma de mestecat te ajuta sa nu plangi cand cureti ceapa.
  44. Delfinii dorm cu un ochi deschis.
  45. Personajul de desene animate Donald Duck era interzis in Finlanda fiindca nu purta pantaloni.
  46. Einstein nu vorbea fluent la 9 ani si parintii credeau ca este retardat.
  47. Orice om are o amprenta unica a limbii.
  48. Albinele au par pe ochi.
  49. Dintii umani sunt aproape la fel de tari ca pietrele.
  50. Oasele copaselor de om sunt mai tari decat cimentul.
  51. In 1980, un spital din Las Vegas si-a concediat angajatii pentru ca faceau pariuri in legatura cu ce pacient va trai si care va muri.
  52. In Bangladesh, de la 15 ani, poti fi inchisi daca isi insala consoarta.
  53. In fiecare episod din Seinfeld apare undeva o imagine cu Superman.
  54. In cele mai multe din reclamele in care apare un ceas, el indica ora 10:10.
  55. In ultimii 4000 ani nu au fost domesticite animele noi.
  56. In Casa Alba la Washinton sunt 13.092 cutite, furculite si linguri.
  57. In Evul Mediu sa fii gras era model de frumusete caci denota sanatate, trai bun.
  58. 65% dintre autisti sunt stangaci.
  59. Este imposibil sa stranuti cu ochii deschisi.
  60. Leonardo Da Vinci a inventat foarfeca.
  61. Numele complet al orasului Los Angeles este de fapt "El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de los Angeles de Porciuncula"
  62. Michael Jordan a facut mai multi bani anual din reclama pentru Nike decat toti muncitorii din Malaysia care lucreaza in fabrica Nike.
  63. Sunt tipariti mai multi bani de Monopoly intr-un an decat toti banii reali tipariti in lume.
  64. Cele mai multe vaci dau mai mult lapte daca asculta muzica.
  65. Unu din patru americani au aparut la televizor.
  66. Ochii nostri pastreaza aceeasi dimensiune de la nastere in timp ce urechile si nasul nostru cresc continuu.
  67. Alunele fac parte din ingredientele dinamitei.
  68. Recicland un borcan de sticla, salvam suficienta energie cat pentru a privi 3 ore la TV.
  69. Tantarii sunt atrasi de persoane care au mancat recent banane.
  70. Din 1896 de la inceperea Jocurilor Olimpice moderne, doar Grecia si Australia au participat in fiecare an.
  71. Unii viermi panglica se devoreaza pe sine daca nu au ce manca.
  72. In medie, o persoana are 1460 vise pe an.
  73. In medie, o persoana este cu 0,6 cm mai inalta in timpul noptii.
  74. Prezervativul a fost inventat la inceputul anilor 1500.
  75. Pamantul cantareste aproximativ 6.588.000.000.000.000.000.000.000 tone.
  76. Scaunul electric a fost inventat de un dentist.
  77. Biblioteca principala a Univeritatii Indiana se scufunda cu aproximativ 2,5 cm pe an din cauza ca inginerii au uitat sa ia in calcul greutatea cartilor atunci cand au construit-o.
  78. Creierul omului de Neanderthal era mai mare decat al nostru.
  79. Statul american Florida este mai mare decat Anglia.
  80. Primele 3 cele mai cunoscute nume vestice in China sunt : Iisus Hristos, Richard Nixon si Elvis Presley.
  81. Pentru a scapa din prinsoarea unui crocodil trebuie sa ii pui degetul mare in globul ocular.
  82. Winston Churchill s-a nascut intr-o toaleta de femei a unei sali de dans.
  83. Inima femeii bate mai repede decat a barbatului.
  84. In medie clipim de peste 20.000.000 ori intr-un an.
  85. Mirosul omului e mai slab de 20 de ori decat al unui caine.
  86. In medie, mancam 35.000 prajituri in timpul vietii.
  87. Ne nastem cu 300 oase, dar ajungem la maturitate doar cu 206.
  88. Inima bate de peste 100.000 ori intr-o zi.
  89. O data cu fiecare respiratie, coastele se misca si o fac de aproximativ 5 milioane ori intr-un an.
  90. Plamanul drept inspira mai mult aer decat cel stang.
  91. Vederea de noapte este colorata in verde pentru ca aceasta culoare are cele mai multe umbre ce pot fi distinse.
  92. Cea mai batrana mama din lume este Omkari Panwar care la 72 ani a dat nastere unor gemeni.
  93. Ceea ce este numit “Sarut frantuzesc” in engleza este ceea ce e numit “Sarut englezesc” in Franta.
  94. Daca Soarele arde noi nu putem afla decat dupa 8 minute caci atat face lumina de la Soare pana la noi.
  95. Consumul de morcovi nu iti imbunatateste vederea, ci o mentine.
  96. Laptele este 87% apa si doar restul sunt solide.
  97. Femeile clipesc de doua ori mai mult decat barbatii.
  98. Barbatii casatoriti isi schimba de doua ori mai des lenjeria intima decat cei singuri.
  99. Lamborghini a inceput prin a fabrica tractoare.
  100. Daca inmultesti 21.978 cu 4 obtii acelasi numar dar invers.




miercuri, 4 aprilie 2012

Bacteriile din digestiv pot influenta creierul

Bacteria intestinala prietenoasa nu doar mentine intestinul sanatos, ci ajuta si la a mentine gazda fericita, arata un studiu facut pe soareci.
Experimentele au aratat ca bacteria numita Lactobacillus rhamnosus determina o scadere a enxietatii la soarecii care au consumat-o in raport cu cei carora nu li s-a administrat. Aceasta se datoreaza faptului ca bacteria modifica nivelul senzorilor chimici din creier si hormonilor de stres. Ea transmite chimicalele catre creier in principal prin nervul vag  care conecteaza celulele neuronale cu diverse organe interne.
Din acest motiv, unii cercetatori au propus experimentarea folosirii bacteriei in tratarea diverselor dezechilibre psihice precum depresia, anxietatea, autismul si schizofrenia.
Companiile de mancare si medicamente ce folosesc sau fac pastile cu probiotice (precum in iaurt) spera ca acestea pot ajuta la rezolvarea problemelor amintite, dar Mayer Emeran, neurolog si gastroenterolog la Centrul UCLA de neurobiologie a stresului, spune ca sunt putine evidente care sustin idea ca probioticele pot influenta emotionalul uman.  
Consumarea de probiotice este sanatoasa pentru organism chair daca nu ar avea efecte spectaculoase si evidente si asupra stresului uman.
Sursa : Sciencenews.org, articol scris de Tina Hesman Saey, 8 octombrie 2011

Beneficii medicale ale mirodeniilor si condimentelor

Condimentele sunt utilizate de secole nu numai pentru a da gust si savoare mancarurilor ci si pentru proprietatile lor medicinale. Studii realizate recent sustin ca mirodeniile promoveaza sanatatea si bunastarea organismului printr-o serie de actiuni care inhiba dezvoltatea bolilor degenerative.

Despre condimente si mirodenii se stie ca au un continut mai ridicat de antioxidanti in comparatie cu fructele si legumele. Antioxidantii ajuta la prevenirea cancerului, bolii Alzheimer, bolilor cardiovasculare dar se implica si in pastrarea fermitatii si elasticitatii pielii.

Adaugarea condimentelor poate suplimenta gustul oricarui tip de mancare. De exemplu, daca pregatiti piure de cartofi sau orez puteti adauga ardei iute, chimen sau sofran; la salate se pune maghiran sau rozmarin.


Scortisoara

Numai o lingurita cu scortisoara administrata zilnic ajuta la scaderea cu 30% a factorilor de risc care conduc la aparitia sindromului metabolic. Mai concret, scortisoara ajuta la scaderea glucozei, trigliceridelor, colesterolului LDL chiar si in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2.

De asemenea, sunt studii care au demonstrat ca scortisoara previne rezistenta la insulina, chiar si in cazul persoanelor care au o dieta bogata in fructoza. Totodata, acestea sustin ca scortisoara este cea mai bogata sursa de antioxidanti, si stimuleaza buna functionare a creierului.

Scortisoara are si proprietati antimicrobiene, stopand dezvoltarea ciupercilor, proprietati antiinflamatorii, anticoagulant care reduce angregarea trombocitelor. Adesea scortisoara este utilizata si ca antidot pentru diaree dar si pentru disconfortul gastric.

Ghimbirul

Ghimbirul provine din Asia si India si se estimeaza ca acesta este utilizat de mai bine de 5000 ani. Acesta poate fi folosit cu incredere la prajituri, biscuiti si alte deserturi.
Ghimbirul este un puternic antioxidant care ajuta la relaxarea vaselor de sange, stimuland circulatia si calmand durerile. De asemenea, ghimbirul calmeaza spasmele si reduce flatulenta sistemului digestiv, dar este un remediu naturist excelent si impotriva greturilor asociate calatoriilor,in sarcina sau mahmureala.

Datorita proprietatilor antiinflamatorii, ghimbirul este recomandat si pentru prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare, cencerului, bolii Alzheimer, artritei.

Frunzele de oregano, ca si uleiul de oregano, au proprietati antibacteriene si antivirale, ajutand la distrugerea organismelor care contribuie la aparitia infectiilor pielii. Aplicat local pe piele, uleiul de oregano ajuta la tratarea mancarimilor si a iritatiilor pielii. La nivelul cavitatii bucale, uleiul de oregano este eficient in tratarea gingivitelor.

Mai mult, oregano poate fi utilizat si la tratarea sinuzitei: se administreaza zilnic 2-3 picaturi ulei de oregano (de preferat acestea se introduc intr-un pahar cu suc proaspat de legume sau fructe), timp de 10-15 zile. Primele efecte le veti simti dupa 3-5 zile de la inceperea tratamentului.

Oregano contine o cantitate considerabila de vitamine si minerale, fiind o sursa excelenta de fier, magneziu, calciu, vitamina C, vitamina A, dar si de acizi grasi omega-3. Frunzele uscate de oregano pot fi utilizate pentru tratarea durerilor aparute din cauza artritei sau reumatismului, acestea se aplica local pe zona dureroasa, dupa care se panseaza.

Rozmarin

Un buchet de rozmarin tinut in casa actioneaza ca un odorizant de camera, putand fi utilizat in acelasi timp si pentru diferite preparate culinare.
Despre rozmarin se stie ca stopeaza mutatiile genetice care ar putea conduce la aparitia cancerului, si ajuta la prevenirea deteriorarii vaselor de sange si a circulatiei sanguine, prevenind astfel riscul aparitiei atacului de cord.

Uleiul de rozmarin stimuleaza cresterea parului, activitatea mentala si previne aparitia afectiunilor respiratorii.

Curcuma (sofran indian)

Bogat in antioxidanti si in antiinflamatori denumiti curcuminoizi, cercetatorii au descoperit ca sofranul vine in ajutorul organismului in lupta impotriva cancerului. Potrivit studiilor, curcuminoizii ajuta la prevenirea bolii Alzheimer si a inflamatiei articulatiilor, dar si la tratarea afectiunilor hepatice si digestive.

Astfel, curcuma contribuie la prevenirea si tratarea bolilor intestinale, inflamatorii, boala Crohn, colita ulcerativa, artrita reumatoida, fibroza chistica etc. Studii recente sustin ca curcuma poate fi utilizata si pentru prevenirea afectiuni hepatice si cardiovasculare.

In combinatie cu alte crucifere, sofranul de India previne cancerul de prostata si stopeaza dezvoltarea tumorilor de prostata existente. Mai mult, se preconizeaza ca acesta impiedica metastazarea mai multor forme de cancer, insa pentru atestarea acestui lucru sunt necesare studii suplimentare.

Curry pudra

Curry este o mixtura formata din mai multe condimente: coriandru, schinduf, predominant fiind insa sofranul de India. Pudra de curry este larg utilizata in bucataria indiana la prepararea puiului si a crevetilor.

Praful de curry contine antioxidanti si compusi antiinflamatori, despre care se stie ca imbunatatesc functia cognitiva, previn aparitia cancerului de piele si stimuleaza buna functionare a creierului, prevenind astfel aparitia bolii Alzheimer.

Boiaua

Boiaua contine o cantitate neobisnuit de mare de vitamina C. Ardeiul folosit la boia contine de 6-9 ori mai multa vitamina C decat o rosie obisnuita. Ca si chili, boiaua contine capsaicina, substanta cu actiune antiinflamatorie si antioxidanta care reduce riscul aparitiei cancerului.
De asemenea, boiaua este un agent antibacterian si stimulant care ajuta la reglarea presiunii sanguine, imbunatatind circulatia sanguina, si creste cantitatea de saliva si acizi gastrici, ajutand la imbunatatirea digestiei.

Cuisoare

Cuisoarele sunt bobocii de flori uscate din arborele de cuisoare, un copac vesnic verde care creste in climele tropicale. In timp de cuisoarele sunt intens folosite astazi in scopuri culinare, proprietatile curative sunt cunoscute de secole. De exemplu, in China se folosesc cuisoarele de mai bine de 2000 ani pentru tratarea respiratiei urat mirositoare. Iar in alte tari, cuisoarele erau folosite pentru tratarea alcoolismului.

Cuisoarele au proprietati antibacteriene, antivirale, antifungice si antiseptice. De asemenea, acestea sunt si un anestezic natural, motiv pentru care cu secole in urma era folosit in timpul procedurilor stomatologice, iar in prezent mai sunt folosite de unele culturi ca remediu impotriva durerilor de dinti.

De asemenea, cuisoarele sunt condimente care ajuta la vindecarea afectiunilor sistemului digestiv, ameliorand flatulentele si accelerand metabolismul. Totodata, acestea sunt de mare ajutor in cazul mai multor tulburari digestive, printre care si varsaturile si diareea.

Chimenul

Chimenul contine cantitati importante de magneziu si fier. Semintele de chimen au si proprietanti anti-cancerigene, in acest scop fiind indicat mai ales ceaiul din seminte de chimen.

Beneficiile chimenului in cazul afectiunilor digestive sunt cunoscute de sute de ani, acesta ajutand in caz de flatulenta,indigestie, diaree, greturi etc. Pentru prevenirea afectiunilor digestive se recomanda mai ales ceaiul din seminte de chimen, care trebuie servit caldut.

Datorita proprietatilor sale antiseptice, chimenul este indicat in tratarea formelor usoare de raceala.

Busuiocul

Busuiocul este o sursa excelenta de vitamina A, magneziu, potasiu, fier si calciu. Beneficiile aduse de busuioc sanatatii sunt: tratarea greturilor, a raului de miscare, indigestia, constipatia, probleme respiratorii sau chiar diabetul.

Boabele de mustar

Mustarul stimuleaza apetitul alimentar si digestia, si ajuta la decongestionarea sinusurilor. De asemenea, mustarul stimuleaza circulatia sanguina si actioneaza ca un pansament in zonele inflamate ale corpului.
Mustarul din comert ofera o aroma extraordinara cu putine calorii, nu contine colesterol ci doar urme de grasimi vegetale si intre 25-32% proteine. Frunzele de mustar contin calciu, fosfor, magneziu si vitamina B.
Uleiul de mustar poate fi folosit la masaj, dar si ca tratament impotriva caderii parului. Acesta contine acizi grasi omega-3 si este o excelenta sursa de fier, zinc, magneziu, calciu, proteine etc.

Hreanul

Hreanul face parte din familia mustarului si actioneaza ca un stimulent digestiv. Din punct de vedere medical, radacina de hrean are numeroase proprietati curative: puternic expectorant, antibacterian, diuretic, bronhodilatator, vasodilatator coronarian, stimuleaza cresterea tensiunii arteriale si sistemul imunitar al organismului etc. Tinand cont de proprietatile enumerate mai sus hreanul este util in tratarea bronsitei, sinuzitei, reumatismului, anemiei, stomatitei.

Cimbrul

Cimbrul este bogat in timol, un ulei esential puternic antiseptic, antibacterian si antioxidant. Datorita proprietatilor acestui ulei esential, cimbrul poate fi utilizat in tratarea infectiilor gatului, inflamatiilor, bronsitei acute si cronice si a tusei convulsive. De asemenea, cimbrul stimuleaza actiunea cililor din interiorul bronhiilor, actionand direct asupra mucoasei bronsice, fapt care previne inflamatia tractului respirator.
Toti membrii familiei mentei, inclusiv cimbrul, detin terpenoide, substante recunoscute pentru prorietatile anti-cancerigene. Pe langa utilizarea cimbrului in bucatarie, acesta poate fi consumat si sub forma de ceai. La o cana de apa se adauga 1 lingura de cimbru, se infuzeaza, iar dupa 10 minute se strecoara si poate fi consumat. Ceaiul poate fi consumat de 3-4 ori pe zi pentru tratarea tusei.

Mararul

Atat frunzele cat si semintele de marar pot fi folosite la pregatirea a diferite retete culinare. Pe langa faptul ca ofera o aroma si un gust speciale, mararul este eficient in ameliorarea, prevenirea si tratarea mai multor afectiuni.
Mararul este eficient pentru reglarea tractului digestiv, tratarea insomniilor, dizenterie, diaree, tulburari menstruale, afectiuni respiratorii dar lupta si impotriva cancerului.

Piperul

Piperul negru detine mai multe proprietati medicinale decat isi pot imagina oamenii. Piperul negru nu este ca sarea care, daca este consumata in exces, dauneaza sanatatii, ci proprietatile sale curative cresc direct proportional cu consumul. Printre proprietatile medicinale detinute de piper se regasesc: stimularea tractului digestiv, prevenirea gazelor intestinale prevenind astfel flatulenta si balonarea, creste cantitatea de acid hidrocloric din stomac si inhiba dezvoltarea bacteriana mai ales la nivelul tractului intestinal.
Deci, pentru a beneficia de toate aceste proprietati nu trebuie decat sa adaugati putin piper la cat mai multe preparate culinare... de preferat la toate.

Leusteanul
Leusteanul este utilizat mai ales pentru proprietatile sale diuretice: creste fluxul urinar, ajuta la tratarea dificultatilor de urinare si a cistitei. Datorita cresterii fluxului urinar, leusteanu ajuta si la eliminarea nisipului si a pietrelor de la rinichi.
Leusteanul este considerat un agent care intareste si imbunatateste functia stomacului. Alte proprietati ale acestuia sunt: prevenirea indigestiilor, a colicilor, dar in mod special leusteanul este eficient in ameliorarea flatulentelor. Ca si expectorant, leusteanul elimina mucusul de la nivelul sistemului pulmonar, fiind de mare ajutor pacientilor cu pleurezie.

Sofranul

Substantele continute de sofran au actiune citotoxica asupra carcinoamelor umane si celulelor leucemiei. Acest efect se datoreaza componentelor carotenoide, in mod special demil-crocetin, care creste difuzia de oxigen in plasma cu pana la 80%. Aceasta actiune ajuta la prevenirea aterosclerozei secundare. Consumul de sofran este contraindicat femeilor insarcinate deoarece creste riscului avortului spontan.